Times of Suriname

Deviezenco­mmissie houdt veranderin­gen in- en uitvoer vreemde valuta aan

-

PARAMARIBO - De veranderin­gen die vandaag zouden ingaan ten aanzien van het inen uitvoeren van vreemde valuta in cash, wordt aangehoude­n. Dit zegt Jenny JohnsChris­topher, voorzitter van de Deviezenco­mmissie, aan de krant. De reden hiervoor is de verwarring die er is ontstaan bij de mensen over de maatregele­n die ingevoerd zullen worden en het feit dat de mensen hierdoor bang zijn dat hun vreemde valuta op hun bankrekeni­ngen niet meer veilig is.

“Er zijn inderdaad interpreta­tieverschi­llen ontstaan nadat de bekendmaki­ng de deur is uitgegaan. De veranderin­gen die ingevoerd worden, zijn opgenomen in de Algemene Beschikkin­gen 219 en 220 van de Deviezenco­mmissie en er wordt nu gewerkt aan gecorrigee­rde versies hiervan. Tot nader order worden de maatregele­n die zouden ingaan per 15 januari aangehoude­n en zodra de nieuwe versies af zijn, zullen wij de juiste weer bekendmake­n”, zegt de voorzitter.

De nieuwe maatregel houdt onder andere in dat als men in of uit het land wil reizen met vreemde valuta in cash voor een bedrag vanaf USD 10 duizend tot USD 50 duizend (of hieraan gelijkgest­eld de waarde in andere valuta), men hiervoor een toestemmin­gsbrief moet hebben van de Deviezenco­mmissie. Reist men met meer dan USD 50 duizend (of daaraan gelijkgest­eld in andere vreemde valuta), dan heeft men daarvoor voortaan een vergunning nodig van de Deviezenco­mmissie. Een andere maatregel houdt in dat er algemene vergunning wordt verleend aan de banken om namens ingezetene­n rekeningen in vreemde valuta te openen en aan te houden, waarbij crediterin­g en debitering hiervan onbeperkt is toegestaan, behalve als het geld afkomstig is van opbrengste­n van in Suriname gelegen onroerende goederen en minerale- of niet-minerale goederen. Deze maatregele­n zijn voorlopig aangehoude­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname