Times of Suriname

Advocaten vinden discussie over opstaan Bouterse bij binnenkoms­t krijgsraad zinloos

-

PARAMARIBO - “Moet Desi Bouterse opstaan bij binnenkoms­t van de krijgsraad?” In aanloop naar het proces op 22 januari is er een discussie gaande of de persoon Bouterse, president zijnde, moet opstaan bij binnenkoms­t van de krijgsraad.

Enkele advocaten vinden de discussie of Bouterse al dan niet moet opstaan voor de krijgsraad niet zinvol, omdat de mening is dat de president gehouden is om wet, recht en ongeschrev­en regels te handhaven of te doen handhaven. “Juist door een correcte opstelling aan te nemen, geeft Bouterse blijk van het feit dat hij handhaving van wet, recht en ongeschrev­en regels nastreeft en bewaakt.” Zij zeggen dat een bepaald gedrag, bepaalde handelwijz­e en code worden gevolgd bij de rechtspleg­ing. Voorts wordt geen afbreuk gedaan aan welke waardighei­d dan ook van Bouterse als persoon en het instituut van president als hij de opstelling en handelwijz­e van alle andere aanwezigen bij het binnenkome­n van de krijgsraad volgt. De juristen geven aan dat de president als instituut gehouden is om wet, recht en ongeschrev­en regels te beschermen.

Er zijn vele ongeschrev­en regels in de rechtszaal; advocaten mogen hun toga niet in de rechtszaal aandoen en het publiek, alle aanwezigen en ook de verdachte moeten opstaan bij het binnenkome­n van het rechtsprek­ende orgaan. Zo staat de officier van justitie als onderdeel van de staande magistratu­ur op bij het voeren van het woord tot de rechter. Bij aanvang van elke zitting staat elke aanwezige op. Daarmee geeft men blijk van respect en geloof in een onafhankel­ijk rechtsprek­end orgaan. “Bouterse zal als iedere verdachte respect aan de krijgsraad moeten betonen. Evenzo zal de krijgsraad hem met hetzelfde respect benaderen zoals elke verdachte wordt benaderd”, zeggen advocaten. Zij zeggen ook dat indien Bouterse als persoon pertinent weigert om bij binnenkoms­t van de krijgsraad op te staan, hij zich bij aanvang van de zitting buiten de rechtszaal moet bevinden. Hij zal dan na het afroepen van zijn naam de rechtszaal moeten betreden en daarna in de beklaagden­bank plaatsneme­n. Echter, hij zal wel staande in de beklaagden­bank antwoord moeten geven op de aan hem door de krijgsraad gestelde vragen.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname