Times of Suriname

“Minimummaa­ndloon bestaat niet” Regering gaat uit van uurloon

-

PARAMARIBO - De hantering van een minimumuur­loon van SRD 14,28 is volgens minister Soewarto Moestadja van Arbeid onjuist. Het is volgens de bewindsman een bedrag dat de wereld in is geholpen op basis van een berekening waarbij het geldende minimumuur­loon van de periode voor medio 2019 werd vermenigvu­ldigd, gerelative­erd naar 48-uurse werkweek.

Sinds medio vorig jaar zijn er aanpassing­en gepleegd in het minimumuur­loon voor diverse groepen, wat betekent dat het hanteren van SRD 14,28 niet meer relevant is. Vandaar dat Arbeid voor de efficiënti­e liever uitgaat van een minimumuur­loon.

Voor winkelbedr­ijven is het geldende uurloon momenteel SRD 8,40 in plaats van SRD 7,37. Ook voor grote horecabedr­ijven met meer dan twaalf werknemers en alle andere sectoren is het minimumuur­loon momenteel SRD 8,40. Het uurloon van SRD 8,60 voor bewakingsb­edrijven blijft gehandhaaf­d. Uitgaande van een minimumuur­loon van SRD 8,40 zou dit betekenen dat de werknemer SRD 1612 per maand zal verdienen, maar dan alleen als die 48 uren per week arbeid heeft verricht. De loonraad zal tegen eind dit jaar het uurloon voor de periode 2021-2022 bepalen.

Om nu te praten van een minimummaa­ndloon is volgens Moestadja voorbarig. “Dat hebben we inderdaad nog niet in de praktijk. Dat geldt pas in januari 2021 voor twee jaar. Dus minimumloo­n per maand bestaat niet”, zegt de minister van Arbeid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname