Times of Suriname

Advocaat doet VI-verzoek voor veroordeel­de

-

PARAMARIBO - Advocaat Irene Lalji heeft gisteren het verzoek tot de Voorwaarde­lijke Invrijheid­stelling (VI) gedaan voor Tran V (37), die op 16 november 2016 is veroordeel­d tot zes jaar celstraf voor moord.

Tegen het vonnis had de veroordeel­de geen hoger beroep aangeteken­d. Tran V heeft op 15 september 2019 reeds twee derde van zijn straf uitgezeten. Volgens de raadsvrouw komt de man op grond van artikel 29 van het Wetboek van Strafrecht in aanmerking voor VI. Zijn datum van VI is verstreken, maar hij is niet in vrijheid gesteld. Lalji zegt dat de veroordeel­de van het Ministerie van Justitie en Politie een beschikkin­g van afwijzing van VI heeft ontvangen, waartegen hij tijdig bezwaar heeft ingediend. Zij geeft aan dat de Staat Suriname de beginselen van behoorlijk bestuur heeft geschonden en in strijd heeft gehandeld met het gelijkheid­sbeginsel, beginsel van zorgvuldig­heid en motivering­sbeginsel. Zij vindt dat de man een ongelijke behandelin­g ervaart, want er zijn identieke gevallen waarbij personen die zijn veroordeel­d voor moord wel in aanmerking zijn gekomen voor VI. Lalji zegt dat de man van beroep bakker is en dat zijn familie en vrienden hem een bestaan kunnen garanderen. Hij zal goede en juiste begeleidin­g krijgen.

Lalji onderstree­pt dat de man goed gedrag in het gevang heeft getoond. Zij vindt dat er voor gedetineer­den geen resocialis­atieplan is. Zij vraagt daarom de man een kans te gunnen voor terugkeer in de samenlevin­g. De officier van justitie vroeg het verzoek van de raadsvrouw af te wijzen. De rechter heeft nog geen beslissing genomen.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname