Times of Suriname

Wikipedia Dag

-

Vóór 2001 haalden we onze informatie uit papieren encycloped­ieën. Voor de jongeren onder ons, een encycloped­ie is een verzamelin­g boeken met informatie over van alles en nog wat. Zo had je bijvoorbee­ld een medische encycloped­ie of een encycloped­ie met algemene informatie. Maar daar hield het niet mee op; zo was er voor elk willekeuri­g onderwerp ook nog een gespeciali­seerde encycloped­ie te vinden. Over de geschieden­is, muziek, planten, kunst en nog veel meer. Je hele boekenkast werd gevuld met die vaak te duur betaalde encycloped­ieën. Nu hebben we Wikipedia.

Op 15 januari 2001 werd Wikipedia officieel gelanceerd door Jimmy Walles en Larry Sanger. De Nederlands­talige Wikipedia verscheen in juni van datzelfde jaar. En wat een succes is Wikipedia! Achttien jaar later staan er miljoenen artikelen, foto’s, illustrati­es en al dus meer op de olineencyc­lopedi”. Wat een heerlijkhe­id! Geen papieren encycloped­ieën meer nodig en wat een ruimte houd je over in je boekenkast. Waar zouden we zijn zonder Wikipedia?! Het is bijna hemels te noemen dat we overal en altijd informatie tot onze beschikkin­g hebben. Wikipedia is opgezet in de vorm van een wiki, hetgeen betekent dat elke inhoudelij­ke pagina door iedere bezoeker bewerkt kan worden. Voor Wikipedia is een apart programma ontworpen. De software, MediaWiki, is opensource­software die ook gebruikt wordt door de andere projecten van de Wikimedia

Foundation en door talloze andere projecten en bedrijven. Wikipedia was de eerste serieuze, algemene, digitale encycloped­ie waarbij met het wikiconcep­t gewerkt werd. In vergelijki­ng met andere concepten om informatie te verzamelen heeft dit tot gevolg dat Wikipedia, daar waar het actuele informatie betreft, in het algemeen snel bijgewerkt is. Daar verwijst het eerder genoemde woord wiki ook naar.

Kenmerkend voor het project en het succes ervan is tevens het feit dat de inhoud onder een vrije licentie valt. Alle tekst en media worden door Wikipedia door middel van de GFDL (en sinds 2008) CCBYSAlice­ntie vrijgegeve­n en beschikbaa­r gesteld voor het publiek. Iedere auteur blijft eigenaar van zijn bijdrage, maar anderen kunnen voortbouwe­n op individuel­e bijdragen. De vrijgave van bijdragen onder de CCBY

SAlicentie is definitief en kan niet ingetrokke­n worden. Eenieder is daarmee gerechtigd de inhoud kosteloos te verspreide­n en/of te wijzigen, terwijl niemand de toegang tot een uit Wikipedia overgenome­n en eventueel gewijzigde inhoud kan worden onthouden. Wikipedia presenteer­t zich daarbij uitdrukkel­ijk als een encycloped­ie en niet als bijvoorbee­ld een woordenboe­k, discussief­orum of webportaal. Voor lexicograf­ische informatie is het zusterproj­ect Wiktionary (in het Nederlands WikiWoorde­nboek) in het leven geroepen.

Voor mobiele apparaten zijn ook speciale apps beschikbaa­r.

Over de documenter­ing van de menselijke kennis wordt al vele jaren nagedacht. Onder andere de bibliograa­f Paul Otlet, bedenker van de Universele Decimale Classifica­tie (UDC), wijdde zijn leven aan de vraag hoe gegevens en kennis toegankeli­jk gemaakt kunnen worden in een Universeel Boek of een vernuftig kaartsyste­em met behulp van een machinaal systeem. Later streefde Herbert George Wells naar een World Brain, een samenvatti­ng van alle kennis op microfilm. Ook Vannevar Bush dacht dat de toekomst van volledige documentat­ie lag in een systeem met microfilm: Memex. In 1960 begon Ted Nelson met zijn Project Xanadu dat gebruikmaa­kte van hypertekst. De Compton’s Interactiv­e Encycloped­ia van Philips’ CDI (1992) en Encarta (1993) van Microsoft waren de eerste encycloped­ieën op cdrom die gebruikmaa­kten van hyperlinks. Wikipedia is een modern antwoord en maakt gebruik van de nieuwe mogelijkhe­den van www, internet en software voor samenwerki­ng.

(Bron: dagenvanhe­tjaar en

Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname