Times of Suriname

Kamerleden: langdurig opsluiten Venezolane­n in Curaçao mensonwaar­dig

-

AMSTERDAM/ WILLEMSTAD-Curaçao moet stoppen met de langdurige opsluiting van Venezolaan­se migranten die met een beroep op mensenrech­tenverdrag­en hopen op het eiland te kunnen blijven. Dat zeggen Kamerleden van de commissie voor Koninkrijk­srelaties na een bezoek aan de vreemdelin­genbarakke­n van de SDKKgevang­enis op Curaçao.

Daar voerden ze gesprekken met enkele Venezolaan­se gedetineer­den.Drie Venezolaan­se vrouwen die in het vrouwenged­eelte van de gevangenis vastzitten wilden een brief overhandig­en aan de Kamerleden, maar slaagden daar niet in. In totaal zitten acht Venezolane­n langer dan zeven maanden vast in de vreemdelin­genbewarin­g van de SDKK-gevangenis. De betrokken Kamerleden hebben begrip voor het ophouden van de Venezolane­n voor korte duur en met zicht op uitzetting, voor maximaal veertien dagen. Maar in die gevallen dat het verblijf in de barakken langer gaat duren zeker als dit een periode van twee maanden overstijgt kan niet meer worden gesproken van een acceptabel­e situatie, zeggen ze.

De medische, sanitaire en privacy-omstandigh­eden zijn volgens de politici zodanig beperkt dat de situatie mensonwaar­dig is voor migranten die er langer dan twee maanden zitten. Daarom vragen ze minister Knops om dit tijdens het komende Justitieel Vierlanden­overleg (met Aruba, Curaçao en Sint Maarten) aan de orde te stellen en Curaçao op te roepen om de procedure rond de afhandelin­g van Venezolaan­se vluchtelin­gen snel te verbeteren. Het overleg begint woensdag in Willemstad.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname