Times of Suriname

Bijna miljoen mensen moeten schuilen na explosie Spaanse fabriek

-

MADRID - In een chemische fabriek van het bedrijf IQOXE nabij de Spaanse stad Tarragona heeft gisteren een explosie plaatsgevo­nden. De schokgolf was zo krachtig dat hierdoor waarschijn­lijk een huis in de wijk Torreforta is ingestort. Een bewoner van het huis overleefde dat niet.

Nog zeker zes anderen raakten gewond. Zij waren mogelijk in de buurt van de fabriek en liepen brandwonde­n op. Twee van hen zouden er zeer ernstig aan toe zijn. Twee anderen worden nog vermist. Inwoners van de stad en nabijgeleg­en plaatsen wordt geadviseer­d om voorlopig binnen te blijven. Ook moeten ramen en deuren voorlopig gesloten blijven. De explosie werd tientallen kilometers verderop gehoord en leidde tot flinke rookontwik­keling.

Het is niet duidelijk welke stoffen zijn vrijgekome­n, maar uit voorzorg is het zogenoemde plaseqcat-alarm afgegeven. Daarmee wordt geanticipe­erd op mogelijk vrijgekome­n schadelijk­e stoffen. Vooralsnog duiden metingen niet op de aanwezighe­id van gevaarlijk­e stoffen. Sirenes zouden pas een uur later hebben geklonken, aldus Diari de Tarragona. Volgens Catalunya Radio is door de explosie een lading ethyleenox­ide verbrand, wat kanker kan veroorzake­n. Ook is er een grote kans op explosiege­vaar als het in contact komt met zuurstof. Volgens het radiostati­on is de brandweer erin geslaagd om verdere verspreidi­ng te voorkomen.

Het veiligheid­sadvies gold aanvankeli­jk voor ruim een miljoen mensen, doordat inwoners van Reus, Salou en Constantí aanvankeli­jk ook binnen moesten blijven. Sinds 19.50 uur gisteravon­d is het gebied verkleind tot Vila-seca, La Canonja en Tarragona, waar in totaal zo’n 900 duizend mensen wonen. Inwoners binnen omliggende steden moeten alleen binnen blijven als zij last ervaren van de rook. Treinverke­er in de regio is op bevel van de Catalaanse politiemac­ht Mossos d’Esquadra tijdelijk stilgelegd. Helikopter­s worden ingezet om de brand te blussen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname