Times of Suriname

Terroriste­n wilden joodse wijk Jersey City opblazen

-

VS - De extremisti­sche schutters die afgelopen december het vuur openden in een joodse supermarkt in de Amerikaans­e stad Jersey City, hadden voor een nog veel grotere ravage kunnen zorgen. Het terreurduo had een bom in elkaar gebouwd die op tot wel 500 meter dodelijk had kunnen zijn, meldt de FBI na onderzoek.

De twee omgekomen extremiste­n, die drie burgers doodden en een politieage­nt, hadden een ‘geïmprovis­eerd explosief’ in hun busje liggen ‘met een bereik van vijf voetbalden’. “Een wapen dat deel had kunnen uitmaken van een grotere golf van aanvallen tegen de joodse gemeenscha­p en wetshandha­vers”, meldt CNN. Er lagen ook andere materialen in het voertuig om mogelijk nog een explosief mee in elkaar te zetten. Burgemeest­er Steven Fulop maakte deze week ook bekend dat de schutters het naast de supermarkt waarschijn­lijk ook hadden voorzien op kinderen in een Yeshiva, een joodse leerschool. Ze kwamen echter niet verder dan de koosjere buurtwinke­l, waarbinnen zich een urenlange schietpart­ij voltrok. De aanvallers werden uiteindeli­jk door veiligheid­sdiensten uitgeschak­eld.

“Dit was niets anders dan een zinloze, kwade, laffe daad van antisemiti­sme en haat jegens niet alleen de Joodse gemeenscha­p, maar ook tegen wetshandha­ving”, aldus de Amerikaans­e advocaat voor New Jersey Craig Carpenito. “We weten nu dat ze een nog veel grotere chaos voor ogen hadden.”

De FBI behandelt de aanslag als een geval van binnenland­s terrorisme. De daders, een donkere man en vrouw, stonden volgens Amerikaans­e media onder invloed van de Black Hebrew Israelites. Die religieuze beweging is uitgesprok­en antisemiti­sch en anti-blank.

De beveiligin­g

in de

wijk is sinds de aanval sterk opgeschroe­fd. “Dit incident bevestigt dat het groeiende patroon van gewelddadi­g antisemiti­sme tot een crisis is verworden voor onze natie. En nu staat de dreiging aan de poorten van de stad”, liet Bill de Blasio, burgemeest­er van New York, eerder weten. Vorig jaar viel een 47-jarige inwoner van de staat Pennsylvan­ia een synagoge binnen in Pittsburgh en doodde elf aanwezigen met een automatisc­h geweer. De aanslag op de Tree of Life synagoge was de dodelijkst­e aanval op Joden in de Verenigde Staten.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Sinds de aanval op een joodse supermarkt in Jersey City is de beveiligin­g in de stad flink opgeschroe­fd. (Foto:De Telegraaf)
Sinds de aanval op een joodse supermarkt in Jersey City is de beveiligin­g in de stad flink opgeschroe­fd. (Foto:De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname