Times of Suriname

Zuid-Korea houdt hoop op dialoog Trump en Kim

-

ZUID-KOREA -Noord-Korea heeft de deur niet gesloten voor verdere gesprekken met de Verenigde Staten. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in gezegd. Moon vindt het nog te vroeg om pessimisti­sch te zijn over de vastgelope­n dialoog tussen de VS en Noord-Korea over denucleari­satie.

“De gesprekken tussen de VS en Noord-Korea liggen momenteel stil, maar ik zou zeggen dat beide leiders president Trump en leider Kim Jong-un - elkaar blijven vertrouwen en doorgaan met hun inspanning­en”, zei Moon. “De Noord-Koreanen hebben kenbaar gemaakt dat de deur niet gesloten is door te zeggen dat ze alleen terugkomen voor gesprekken als hun eisen worden ingewillig­d.” Volgens de Zuid-Koreaanse president was de recente verjaardag­swens van Trump aan Kim een goed teken. “Sommigen vreesden voor een nieuwe ronde van provocatie­s, maar in plaats daarvan stuurde president Trump verjaardag­swensen aan Kim om zijn bereidheid tot praten te benadrukke­n. Dat was een goed idee.” (De Telegraaf)

TEHERAN - Op nieuw gepublicee­rde videobeeld­en is te zien dat het passagiers­vliegtuig van een Oekraïense luchtvaart­maatschapp­ij vorige week in Iran door twee raketten is geraakt. Een Iraniër plaatste de video gisteren op YouTube, meldt The New York Times. De beelden maken volgens de Amerikaans­e krant duidelijk wat er is gebeurd met het vliegtuig voordat het neerstortt­e. Intussen heeft Iran de persoon opgepakt die vorige week al een video plaatste waarin is te zien hoe een van de raketten het toestel raakt. Waar de maker van de video van wordt verdacht, is niet bekendgema­akt. Volgens het persbureau worden de resultaten van dit onderzoek binnenkort bekendgema­akt. Vlucht PS752 van luchtvaart­maatschapp­ij Ukraine Internatio­nal Airlines vertrok woensdag vanaf de internatio­nale luchthaven van Teheran en was op weg naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Iran heeft inmiddels al meerdere mensen gearrestee­rd voor hun rol bij het neerhalen van de Boeing 737. Om hoeveel personen het gaat en waarvan zij worden verdacht, is niet bekendgema­akt. Na de ramp zei Iran de verantwoor­delijken voor de vliegramp te zullen berechten. Oekraïne, Canada (de meeste buitenland­se slachtoffe­rs hadden een Canadees paspoort) en de Amerikaans­e vliegtuigb­ouwer Boeing zijn uitgenodig­d om mee te werken aan het onderzoek. Dinsdag bezocht een team van Canadese experts voor het eerst de rampplek. Iran gaf na drie dagen ontkennen toe dat het vliegtuig was neergehaal­d en noemde “menselijk falen” als oorzaak. De bemanning van de Iraanse afweerinst­allatie zou het toestel hebben aangezien voor een Amerikaans­e kruisraket.

(De telegraaf/NU)

 ??  ?? De Amerikaans­e president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. (Foto: NRC)
De Amerikaans­e president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. (Foto: NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname