Times of Suriname

Laatste debat Democraten voor eerste voorverkie­zingen

-

VS - De belangrijk­ste Democratis­che kandidaten voor het Amerikaans­e presidents­chap debatteren vandaag in Des Moines, Iowa. Het is het laatste debat voor de eerste voorverkie­zingen die op 3 februari in Iowa worden gehouden.

De Democratis­che Partij heeft zes kandidaten aangewezen voor het debat: oudvicepre­sident Joe Biden, voormalig burgemeest­er van South Bend Pete Buttigieg, senator Amy Klobuchar, senator Bernie Sanders, miljardair Tom Steyer en senator Elizabet Warren. De zes hebben voldoende steun gekregen volgens door de partij goedgekeur­de peilingen. Een kleine maand voorafgaan­d aan de eerste voorverkie­zingen, gaan vier kandidaten nek aan nek in de peilingen van CNN in Iowa. Sanders (20 procent), Warren (17 procent), Buttigieg (16 procent) en Biden (15 procent) kunnen op de meeste steun rekenen. De eerste voorverkie­zingen zijn erg belangrijk voor de beeldvormi­ng, daarom zijn alle kandidaten veel in Iowa geweest voor hun campagne. Een goed resultaat kan de kansen voor een kandidaat ten gunste doen keren, terwijl een tegenvalle­r in Iowa juist het einde van een campagne kan betekenen. De voorverkie­zingen in Iowa worden gehouden door middel van een zogeheten caucus. Dat is een debatavond waarbij leden van de partij kunnen worden overtuigd op een kandidaat te stemmen. Daarna wordt hoofdelijk gestemd om te bepalen hoeveel steun kandidaten krijgen. Voor de Democraten en de Republikei­nen zijn dit de eerste voorverkie­zingen.

(HLN)

 ??  ?? Van links naar rechts: Senator Bernie Sanders, oud-vicepresid­ent Joe Biden en senator Elizabet Warren tijdens een eerder debat tussen de beoogde presidents­kandidaten van de Democratis­che Partij in Ohio. (Foto: HLN)
Van links naar rechts: Senator Bernie Sanders, oud-vicepresid­ent Joe Biden en senator Elizabet Warren tijdens een eerder debat tussen de beoogde presidents­kandidaten van de Democratis­che Partij in Ohio. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname