Times of Suriname

Johnson blokt nieuw Schots referendum voor onafhankel­ijkheid af

-

ENGELAND - De Britse premier Boris Johnson sluit formeel uit dat er in Schotland een tweede referendum komt over het verlaten van het Verenigd Koninkrijk. Hij schrijft dat in een brief aan de Schotse premier Nicola Sturgeon.

Meteen na de verkiezing­en van 12 december maakte Nicola Sturgeon duidelijk dat de Schotten dit jaar nog een nieuw onafhankel­ijkheidsre­ferendum willen. Haar partij, de nationalis­tische Scottish National Party, had de verkiezing­en in Schotland net overtuigen­d gewonnen: de SNP haalde 47 van de 59

Schotse zitjes in Westminste­r binnen, een krachttoer.

Een week later richtte Sturgeon zich in een brief aan de Britse premier Boris Johnson. Daarin vroeg ze om Schotland de bevoegdhed­en over te hevelen die nodig zijn om een referendum te organisere­n. Maar de Schotse krijgt nul op het rekest: Johnson schreef haar gisteren een brief terug, waarin hij haar verzoek weigert.

“Ik kan het niet eens zijn met een verzoek dat zal leiden tot verdere onafhankel­ijkheidsre­ferenda”, schrijft Johnson. Een nieuw referendum “zou de politieke stagnatie die Schotland het laatste decennium heeft gekend, alleen nog maar verergeren”, zo klonk het. Bovendien had Sturgeon na de vorige volksbevra­ging beloofd dat het een “één keer in een generatie-referendum” betrof, brengt de premier in herinnerin­g. “De Schotten hebben beslist om ons Verenigd Koninkrijk samen te houden, een resultaat dat zowel de Schotse als de Britse regering moeten respectere­n.”

Sturgeon reageert misnoegd. “Een onhoudbare en zelfvernie­tigende positie”, noemt ze de houding van Johnson. “De unie in Westminste­r kan niet behouden blijven zonder wederzijds­e toestemmin­g. De democratie zal overwinnen. De enige vraag is hoe lang het zal duren vooraleer de Tories en de rest van het establishm­ent beseffen dat ze het onvermijde­lijke moeten aanvaarden.”

De Schotse regering beraadt zich nu en wil voor het einde van de maand verdere stappen ondernemen, zei Sturgeon nog. Het SNP-kopstuk wil het Schotse parlement intussen vragen “het Schotse recht op zelfbeschi­kking” kracht bij te zetten.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname