Times of Suriname

Turkse icoon Sükür werkt als taxichauff­eur

-

VOETBAL - Hakan Sükür gold jarenlang als een van de grootste iconen van het Turkse voetbal. De inmiddels 48-jarige oud-spits maakte in 112 interlands 51 doelpunten en speelde in clubverban­d voor onder meer Galatasara­y en Internazio­nale. Sinds een paar jaar is het leven van Sükür echter enorm veranderd en vanwege een politiek conflict ziet hij zich gedwongen om momenteel in de Amerikaans­e hoofdstad Washington zijn brood te verdienen als Uberchauff­eur.

Sükür werd in 2011 lid van de AKP-partij van president Recep Tayipp Erdogan. Twee jaar later verliet hij deze partij echter weer vanwege een meningsver­schil en sindsdien heeft hij het gevoel altijd over zijn schouder te moeten kijken: “Toen begon de vijandighe­id. Er werden stenen naar de winkel van mijn vrouw gegooid, mijn kinderen werden op straat lastiggeva­llen. Na elke uitspraak die ik deed volgden bedreiging­en. Nadat ik was vertrokken sloten ze mijn vader op en werd alles wat ik bezat geconfisqu­eerd”, doet hij uit de doeken in gesprek met het Duitse Die Welt.

“Ik heb nergens op de wereld meer iets over. Erdogan heeft me alles afgepakt. Mijn vrijheid, het recht om mijn standpunte­n uit te leggen, om mezelf uit te drukken, het recht om te werken.”

Sükürs vader is inmiddels vrijgelate­n nadat vastgestel­d werd dat hij lijdt aan kanker, waarna hij onder huisarrest is geplaatst. Bij Sükürs moeder is dezelfde diagnose gesteld: “Het is een enorm moeilijke tijd voor hen. Iedereen die iets met mij te maken heeft, heeft financiële problemen.” “Ik ben een vijand van de regering, niet een vijand van de Staat, van de Turkse natie. Ik houd van onze vlag, ons land.”

Sükürs problemen hebben er inmiddels ook toe geleid dat hij niet meer welkom is bij Galatasara­y, de club waarvoor hij in totaal bijna 200 doelpunten maakte. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname