Times of Suriname

Tennissers onwel op Australian Open door rook

-

TENNIS - De bosbranden die Australië nu al weken teisteren, eisen nu ook hun tol op het Australian Open. Daar werd de Sloveense Dalila Jakupovic tijdens haar kwalificat­iewedstrij­d tegen Stefanie Vogele onwel, nadat ze bevangen raakte door de rook. De organisati­e zelf verdedigt zich, maar uit het tenniscirc­uit zwelt de kritiek aan. Jakupovic had de eerste set op zak gestoken (6-4), maar bij 5-6-achterstan­d in de tweede set liep het helemaal verkeerd. Na een uur en 52 minuten tennissen raakte ze bevangen door de rook, waarna ze uitbarstte in een hoestbui en uiteindeli­jk zelf op de knieën ging. Vervolgens moest ze ook van de baan in Melbourne Park worden begeleid en achteraf stelde de Sloveense dat de schrik er op dat moment goed in zat. “Dit was echt erg. Ik heb nog nooit zoiets ervaren en ik was dus erg bang. Ik had schrik dat ik in elkaar zou zakken. Ik besloot om zelf neer te gaan zitten, want ik kon niet meer stappen. Eens op de grond kon ik gemakkelij­ker ademhalen.”

Jakupovic was trouwens niet de enige die hinder ondervond van de slechte luchtkwali­teit. Ook Eugenie Bouchard kende ademhaling­sproblemen, maar zij kon haar kwalificat­iewedstrij­d wel volledig afwerken. Met de nodige medische timeouts, weliswaar. Uiteindeli­jk haalde ze het na twee uur en 53 minuten van de Chinese Xiaodi You: 4-6, 7-6 en 6-1. In de derde set serveerde You zelfs onderhands, omdat de rook ook haar duidelijk parten speelde.

Ook het Australisc­he enfant terrible Bernard Tomic viel ten prooi aan de rook. Ook hij kreeg verzorging op de baan, maar zou finaal met 6-7 en 3-6 de duimen moeten leggen tegen de Amerikaan Dennis Kudla.

Wat verderop, op de Kooyong Classic, een demonstrat­ietoernooi dat eveneens in Melbourne wordt gespeeld, werden de gevolgen van de bosbranden eveneens duidelijk. Zo moest het duel tussen de Russische Maria Sharapova en de Duitse Laura Siegemund worden stilgelegd. “Ik voelde een hoest opkomen in de tweede set.

Omdat ik de laatste weken ziek was geweest, dacht ik dat het daaraan te wijten was. Maar toen hoorde ik Laura met de umpire overleggen en begreep dat zij er ook last van had”, vertelde Sharapova. “Dat de wedstrijd werd stopgezet, was een juiste beslissing.”

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname