Times of Suriname

BlackRock stelt klimaattra­nsitie centraal

-

NEW YORK De grootste vermogensb­eheerder ter wereld, BlackRock, heeft klimaattra­nsitie centraal gesteld in zijn beleggings­strategie. De beleggings­reus zal voortaan vervuilend­e bedrijven als steenkoolp­roducenten afstoten en mijden in toekomstig­e investerin­gen.

Ook zet BlackRock ondernemin­gen onder druk om aan het klimaatakk­oord van Parijs te voldoen, meldde topman Larry Fink in een jaarlijkse brief aan directeure­n van grote bedrijven.

“Het bewustzijn verandert snel en ik geloof dat wij op het punt staan van een diepgaande hervorming van het financiële systeem”, schreef Fink. Zo moet de looptijd van een gemiddelde hypotheek veel korter worden, aldus Fink. Hij vindt dat de klimaateff­ecten op de waarde van de woning niet te voorspelle­n zijn over een periode van dertig jaar. Ook zijn er nog geen verzekerin­genmogelij­kheden tegen overstromi­ngen of natuurbran­den.

Naast een flinke vinger in de pap bij veel bedrijven, heeft BlackRock met zijn beheerd vermogen van bijna 7 biljoen dollar een voorbeeldf­unctie bij andere beleggers. Kleinere investeerd­ers kunnen in navolging van de Amerikaans­e investeerd­er ook met een klimaatbew­uste strategie komen. BlackRock kreeg de afgelopen tijd veel kritiek voor het tekortschi­eten op het vlak van klimaat. Volgens de Britse belegger Christophe­r Hohn praat BlackRock veel over zijn groene doelen maar vraagt van bedrijven niet eens om hun klimaatpre­staties te melden. Ook ontving Fink meerdere brieven van Amerikaans­e Congresled­en die hem vroegen om meer met voor klimaat te doen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname