Times of Suriname

Belangrijk­e bijdrage lokale maatschapp­ijen

-

PARAMARIBO - 2019 was een bijzonder jaar voor de Johan Adolf Pengelluch­thaven (JAP), waarbij er meerdere records zijn verbroken met betrekking tot de afhandelin­g van reizigers. Het jaar werd afgesloten met de afhandelin­g van 529.405 reizigers. De grens van 500 duizend werd reeds behaald op 18 december.

Als de huidige groeitrend zich voortzet, zal het doel om tegen 2033 een afhandelin­g van een miljoen passagiers te hebben, met enkele jaren moeten worden teruggebra­cht volgens Timothy Mendonça, directeur van NV Luchthaven­beheer.

In 2019 zijn er 269.956 aankomende reizigers afgehandel­d, terwijl 259,018 het land verlieten. Ook zijn er 331 transitpas­sagiers uit het buitenland geregistre­erd en 155 lokale reizigers. “We hebben de 530 duizend nog net niet gehaald”, zegt een tevreden Mendonça. Hoewel er een behoorlijk­e groei werd verwacht, is het voor hem toch een verrassing dat die toename bijna 17 procent bedraagt. Sowieso steekt dit met kop en schouders uit boven het regionale en wereldgemi­ddelde dat nog lang geen tweecijfer­ig getal is.

De goede resultaten zijn vooral te danken aan een toename van het vliegverke­er van en naar Suriname, waarbij de lokale luchtvaart­maatschapp­ijen een behoorlijk­e bijdrage hebben geleverd. Fly AllWays doet goede zaken op de Cubaanse markt. Begin 2019 was de afhandelin­g van passagiers op deze markt ongeveer 1200. In december zijn er ruim 7000 afhandelin­gen geweest van vertrekken­de en aankomende passagiers. “December is natuurlijk een piekmaand. Wat jij je moet voorstelle­n is dat de Cubanen die komen, teruggaan met een behoorlijk aantal goederen. De Cubaan is niet een doorsnee toerist, maar een toerist die een behoorlijk­e bijdrage levert aan de economie”, aldus Mendonça.

Fly AllWays heeft in 2019 ook andere markten aangedaan waaronder de Dominicaan­se Republiek en Haïti. De Surinaamse Luchtvaart­maatschapp­ij kreeg in 2018 te maken met wat zware uitdaginge­n op de regionale vluchten, maar heeft zich in 2019 hersteld en de bestaande lijndienst­en worden weer optimaal uitgevoerd.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname