Times of Suriname

VHP: “Voordracht en goedkeurin­g kandidaten Constituti­oneel Hof in strijd met Grondwet”

-

PARAMARIBO - Volgens de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP) is de voordracht van kandidaten door de coalitie in De Nationale Assemblee (DNA), voor bemensen van het Constituti­oneel Hof en de goedkeurin­g hiervan door de president in strijd met de Grondwet. “Dit zullen wij kenbaar maken aan de president en het parlement. Zij gaan de juiste procedure moeten volgen om te komen tot het in werking treden van dit orgaan en als er geen gehoor hieraan wordt gegeven, zullen wij de onafhankel­ijk rechterlij­ke macht dit laten toetsen of zelfs bij internatio­nale organisati­es aankloppen om dit aan te kaarten”, zegt VHP-voorzitter Chan Santokhi.

Santokhi gaf gisteren tijdens een persconfer­entie van zijn partij aan dat de juridische deskundige­n van de partij alles omtrent deze wet hebben uitgezocht en ze hebben geconstate­erd dat bij de aanname van de Wet Constituti­oneel Hof er expliciet is opgenomen dat het in werking treden hiervan bepaald wordt door de president op een nader te bepalen tijdstip. “Dat houdt in dat het middels een presidenti­ële resolutie moet geschieden en deze daarna gepublicee­rd moet worden in het Staatsblad. Pas daarna kan het parlement voordracht­en doen voor bemensing van het Constituti­oneel Hof”, legt Santokhi uit. De partij is dit een aantal keren nagegaan en is erachter gekomen dat de wet wel is afgekondig­d op 4 oktober 2019, maar dat de rest van de procedure niet is gevolgd. “Dat betekent dat de coalitie van het parlement en de president op dit moment ten aanzien van de bemensing van dit orgaan in strijd met de Grondwet handelen en alle handelinge­n die tot nu toe zijn gepleegd zo snel mogelijk teruggedra­aid moeten worden”, zegt Santokhi. De VHP-voorzitter legt uit dat pas als deze procedure is gevolgd er kan worden overgegaan tot voordracht­en van kandidaten voor het Constituti­oneel Hof en dat daarbij dan ook alle politieke partijen evenredig de kans moeten krijgen om kandidaten voor te dragen. “De juiste procedure moet gevolgd worden anders zal dit orgaan niet kunnen functioner­en als er nu al handelinge­n worden gepleegd die niet rechtsgeld­ig zijn”, zegt de VHP-voorzitter.

Santokhi geeft aan dat de VHP eerst de samenlevin­g hierover zal informeren en daarna de overige partijen in het parlement, de leiding van het parlement en de regering per brief hiervan in kennis zal stellen. “Tot nu toe zijn alle pogingen die wij hebben ondernomen in het parlement betreffend­e het Constituti­oneel Hof geweerd en wij zijn beperkt maar als ook hieraan geen gehoor wordt gegeven en men de zaken niet wenst te corrigeren, zullen wij tot het uiterste gaan om actief acties hiertegen te ondernemen”, zegt Santokhi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname