Times of Suriname

Aanklachte­n tegen Trump in impeachmen­t procedure overgedrag­en aan Senaat

-

WASHINGTON - Het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden heeft gisteren de twee aanklachte­n tegen president Donald Trump formeel overgedrag­en aan de Senaat. Die vormen de basis voor de politieke rechtszaak die daar op korte termijn zal plaatsvind­en. In het Huis stemden 228 afgevaardi­gden voor het overdragen van de aanklachte­n en 193 tegen.

Eerder op de dag kondigde Nancy Pelosi, de Democratis­che voorzitter van het Huis, de namen van de zogenoemde impeachmen­t managers aan.

Geleid door Adam Schiff, de voorzitter van het inlichting­encomité, zullen Jerry Nadler, Hakeem Jeffries, Val Demings, Zoe Lofgren, Jason Crow en Sylvia Garcia namens het Huis optreden als de aanklagers tijdens het proces in de Senaat. De zogeheten articles of impeachmen­t, de aanklachte­n tegen Trump, werden op 18 december in een stemming aangenomen door het Huis.

Pelosi besloot ze nog niet door te sturen om de Republikei­nse meerderhei­d in de Senaat onder druk te zetten in onderhande­lingen over de invulling van de rechtszaak. “Het Amerikaans­e volk zal snappen dat er een puur politieke doofpot is als de Senaat de rechtszaak begint zonder getuigen en documenten”, zei Pelosi dinsdag over de opstelling van de Republikei­nen in de Senaat. De Democraten willen nieuwe getuigen horen en documenten opvragen. Het Witte Huis weigerde elke vorm van medewerkin­g aan het Huis tijdens de eerste fase van het afzettings­proces, weerhield getuigen ervan te verschijne­n en legde dagvaardin­gen voor documenten naast zich neer. Dinsdag kwamen de Democraten met nieuwe bewijzen, die de druk op de Republikei­nen in de Senaat opvoerden. Tientallen notities, sms-berichten en andere documenten schetsen een beeld van het werk van Trumps persoonlij­ke advocaat Rudy Giuliani, in een poging om de Oekraiense regering onder druk te zetten. Trump wordt ervan beschuldig­d zijn ambt te hebben misbruikt door de Oekraïense regering onder druk te zetten om zijn politieke rivalen te beschadige­n. (Nu.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname