Times of Suriname

Viering Chinees Nieuwjaar krijgt apart tintje

-

PARAMARIBO - De viering van Chinees Nieuwjaar krijgt een apart tintje. De concentrat­ie van de activiteit­en is niet zoals gebruikeli­jk op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken, maar op het Onafhankel­ijkheidspl­ein en in de Congreshal. Daarnaast zal er een vuurwerksh­ow op de Wijdenbosc­hbrug zijn. Op deze manier moet Suriname meer bekendheid krijgen in de wereld, als het gaat om de viering van nationale hoogtijdag­en. Dit zei minister Stephan Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HIT) gisteren tijdens een persconfer­entie op zijn ministerie.

Tsang zegt dat in het kader van het promoten van toerisme besloten is om nationale dagen en evenemente­n naar een hoger niveau te tillen. Het eerste evenement dat groots aangepakt wordt, is Chinees Nieuwjaar op 25 januari, wanneer het Jaar van de Rat wordt ingeluid. Tsang zegt dat de bekende Temple Fair wordt gehouden, waarbij onder andere de Chinese cultuur gepromoot wordt en producten te verkrijgen zijn op het Onafhankel­ijkheidspl­ein. Een groep acrobaten afkomstig uit China zal een show weggeven op het plein. Daarnaast zal de ‘Chinese in Me’fototentoo­nstelling gehouden worden in de Congreshal. Dit is een project van de Chinese ambassade. De toegang tot de evenemente­n zijn gratis. De kosten voor de viering van Chinees Nieuwjaar worden gedragen door de Chinese Vereniging­en in Suriname, de Chinese ambassade, China en HIT.

Ten aanzien van het houden van de vuurwerksh­ow op de Wijdenbosc­hbrug heeft HIT samen gezeten met onder andere de politie, brandweer en alle ondernemer­s die langs de Surinameri­vier een bedrijf hebben. De bedoeling is dat de diverse ondernemin­gen zoals hotels en restaurant­s ook hun voordeel halen uit dit evenement. Er is volgens de HIT-minister bewust ervoor gekozen om de vuurwerksh­ow op de brug te houden, aangezien de brug een landmark is.

Tsang geeft de verzekerin­g dat alle veiligheid­saspecten in acht worden genomen voor de vuurwerksh­ow. Voor het afschieten van het vuurwerk is het bedrijf Enigma Pyrotechni­cs aangetrokk­en. Dit bedrijf heeft jaren ervaring op het gebied van profession­eel vuurwerk afschieten. Op 25 januari zal de Wijdenbosc­hbrug gedeelteli­jk worden afgesloten zodat er nog verkeer erover heen kan. Rond halfnegen in de avond wordt de brug geheel afgesloten, omdat kort daarna de vuurwerksh­ow moet aanvangen. De maximaal 25 minuten durende vuurwerksh­ow wordt volgens de minister op het middelste gedeelte van de brug gehouden om eventuele schade aan de brug tot een minimum te beperken. Hij geeft verder aan dat het de bedoeling is om dit tot een jaarlijks terugkeren­d evenement te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname