Times of Suriname

Financieri­ng ‘Affordable Housing Project’ moeilijk losgekomen bij IsDB

-

PARAMARIBO - Het ‘Affordable Housing Project’ (AHP) gaat in maart van start. Het AHP handelt over het brengen van ruim vierduizen­d huisvestin­gsoplossin­gen, waaronder nieuwbouw, renovatie en verbouwing. Het programma wordt gefinancie­rd door de Islamitisc­he Ontwikkeli­ngsbank (IsDB). Het AHP moest reeds geruime tijd zijn opgestart als vervolg op het ‘Low Income Shelter Program’, maar werd volgens minister Andre

Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisv­esting (Sozavo) opgehouden door bureaucrat­ie bij de IsDB.

“We hebben als Suriname eerder gedeald met IDB, en wij vonden die bureaucrat­ie van IDB verschrikk­elijk. Maar wat we meemaken met IsDB, is niet om over naar huis te schrijven. En dat heeft toch wel parten gespeeld”, zegt de minister. Op een gegeven moment moest hij zelfs afreizen naar het hoofdkwart­ier in Saudi-Arabië om het geld voor het project, ruim USD 35 miljoen, los te krijgen. “Want het scheen via de mail niet goed door te dringen”, aldus de minister. Hij maakte de IsDB duidelijk dat het geld dringend nodig is, omdat het gaat om huisvestin­g. “Op een gegeven moment wilde ik toch aan die hoge heren twee dingen duidelijk kenbaar maken: 1 ‘het is een lening, ik moet het terugbetal­en dus u moet niet zo strak doen’ en 2 ‘uiteindeli­jk gaat het om het helpen van mensen, en het gaat niet om systemen’.”

Het vergde enorm veel inspanning om de IsDB zover te krijgen om snel over de brug te komen met de lening, zodat nog in de maand maart gestart kan worden met het AHP. “Het heeft geholpen, waardoor we grotere stappen konden maken en nu kunnen aankondige­n dat we uiterlijk eind maart van start kunnen gaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname