Times of Suriname

Kippenteel­t mogelijkhe­id voor bewoners district Para

-

PARAMARIBO – Er is nog veel ruimte voor kippentele­rs. Dit zei minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) zaterdag tijdens een bijeenkoms­t in Para. Lokaal wordt er op jaarbasis 10 miljoen kilogram kippenvlee­s geproducee­rd, maar er is nog vraag naar 15 miljoen kilogram. Eveneens bestaat de mogelijkhe­id om ook naar Cuba te exporteren, omdat vanwege het embargo van Amerika er een grote vraag is naar vlees op het eiland. Volgens de bewindsman kan Suriname hierop inspelen. “Wij gaan wel samen moeten werken en trainingen volgen, want als we verschille­nde rassen kweken en op verschille­nde wijzen zal het vlees geen uniforme kwaliteit hebben, en dat is een vereiste bij het exporteren”, zei Tsang. Het kweken zal volgens bepaalde standaarde­n moeten geschieden wat niet onmogelijk is. HI&T ondersteun­t eenieder die belangstel­ling heeft voor het kweken van kippen, met onder andere het schrijven van een businesspl­an en de financieri­ng daarvan. Dit is de basis voor het starten van een ondernemin­g.

Verder kan na goedkeurin­g van het businesspl­an een beroep worden gedaan op het Kleinen Middelgrot­e Ondernemer­s fonds (KMO - fonds). “De rente bij de particulie­re banken is tussen de 18 en 25 procent, bij het KMO-fonds is dat 10 procent. Ik vind het nog hoog en kijk wat ik eraan kan doen”, zei de bewindsman.

Indien er behoefte bestaat aan een grant, kan worden aangeklopt bij het

(SAMAP). Dit programma heeft een small en large grant voor agrariërs. HI&T kan geïnteress­eerden niet alleen bijstaan bij het indienen van hun aanvraag voor een grant, maar ook voor trainingen op management­gebied kan men er terecht.

Voor wat betreft de administra­tieve zijde voor de opstart van de ondernemin­g wil HI&T zorgen voor de begeleidin­g, terwijl het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij assisteert met de technische kennis. Er zijn genoeg mogelijkhe­den voor de Paranen om te ondernemen en zo zichzelf en het district verder te ontwikkele­n, en als men zich bundelt en samenwerkt, kunnen de uitdaginge­n beter worden aangegaan. De overheid kan in dit geval van kippenteel­t ook een graantje meepikken door het opzetten van een slachthuis. Minister Tsang gaf aan dat de Islamic Developmen­t Bank wil investeren in een slachthuis voor het leveren van halal geslacht vlees.

“Het samengaan van de private en publieke sector betekent samenwerke­n en samen verdienen’’, aldus minister Rabin Parmessar die ook aanwezig was op de bijeenkoms­t. LVV heeft in dit verband al gesprekken gevoerd met HI&T over de invulling van dit project. Een werkgroep samengeste­ld door beide ministerie­s zal nagaan wat precies gedaan moet worden om dit project op te kunnen starten. Het district Para valt de eer te beurt om als eerste mee te kunnen doen aan dit project. De Paranen worden daarom opgeroepen zo snel mogelijk contact op te nemen met beide ministerie­s met betrekking tot dit project, meldt HI&T in een persberich­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname