Times of Suriname

Verdachte van moord op advocaat Wiersum wilde naar Suriname

-

AMSTERDAM Giërmo B, de aangehoude­n verdachte van de moord op advocaat Derk Wiersum, is gearrestee­rd op Schiphol toen hij in de rij stond om in te checken voor een vlucht naar Suriname. Dat bleek deze woensdag bij een pro-formazitti­ng in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam. De rechtbank besloot de hechtenis van de verdachte te verlengen.

B was volgens het Openbaar Ministerie de vaste gebruiker van een gestolen witte Opel Combo die volgens de politie is gebruikt bij de moord op Wiersum, op 18 september 2019. In de witte bestelauto zijn bloedspore­n aangetroff­en van het slachtoffe­r en vingerafdr­ukken en DNAsporen van de verdachte.

Wat de precieze rol van B is geweest bij de moordaansl­ag of de voorbereid­ing daarvan is niet duidelijk. Hij ontkent iedere betrokkenh­eid. De 36jarige B, woonachtig in Almere, is volgens zijn strafblad eerder veroordeel­d voor gewapende overval, verboden wapenbezit en drugsvergr­ijpen.

Giërmo B voldoet in ieder geval niet aan het signalemen­t van de schutter, dat door een getuige is afgegeven. Uit bewakingsb­eelden blijkt dat de schutter, gekleed in het zwart met een capuchon op, meerdere malen op Wiersum heeft geschoten vanaf de bestuurder­szijde van de auto vlak nadat het slachtoffe­r daarin heeft plaatsgeno­men. Op de beelden lijkt te zien dat het wapen van de schutter in eerste instantie weigerde. Het is niet duidelijk of Wiersum nog heeft gesproken met zijn moordenaar.

Opmerkelij­k is dat Wiersum in de week voor zijn dood contact heeft gehad met de gebruiker van een telefoonnu­mmer dat op de dag voor de moord en de dagen daarvoor contact heeft gehad met de telefoon die in gebruik was bij Giërmo B. Die beide telefoonnu­mmers, zo blijkt uit onderzoek naar de telecomgeg­evens rond de plaats delict, waren in de buurt op het moment dat Wiersum is vermoord. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname