Times of Suriname

Griep grijpt om zich heen

-

AMSTERDAM - Het aantal griepgeval­len neemt flink toe, zo melden de Peilstatio­ns van Nivel Zorgregist­raties. In week twee van dit nieuwe jaar zijn er 79 mensen geregistre­erd met een influenzaa­chtige ziekte (IAZ) op de 10 duizend inwoners.

Dat is voor het eerst deze winter boven de epidemisch­e grens. Die ligt op 51 patiënten met een influenzaa­chtig ziektebeel­d. Toch wordt er niet al over een griepgolf of epidemie gesproken, want dan moet er twee weken lang achter elkaar sprake zijn van incidentie boven de 51 én er in voldoende neus en keelmonste­rs influenzav­irussen worden gevonden. De stijging is te zien in alle leeftijdsg­roepen. Dit jaar is het griepvacci­n anders samengeste­ld. Het bestaat uit vier in plaats van drie influenzas­tammen. De verwachtin­g en de hoop is dat dit effectieve­r zal uitpakken. Op 22 januari volgen de nieuwste cijfers.

In het ene griepseizo­en komt er meer griep voor dan in het andere. Zo was 2014-2015 het langste griepseizo­en in de afgelopen veertig jaar: het duurde in totaal 21 weken. Ook in 20172018 hield het met achttien weken lang aan. Afgelopen jaar was de griepepide­mie na veertien weken ten einde en duurde deze van 10 december 2018 t/m 17 maart 2019. Bij griep kan de koorts binnen twaalf uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt de koortsperi­ode meestal drie tot vijf dagen. Het herstel duurt een tot drie weken. In de meeste gevallen is griep onschuldig; mensen genezen zonder medicijnen. Maar sommigen hebben een grotere kans op ernstige klachten bij griep, zoals longontste­king en ernstige benauwdhei­d. Dit geldt voor ouderen en mensen met een chronische ziekte. Mensen die al hart- en longklacht­en hebben, kunnen daarvan door griep meer last krijgen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname