Times of Suriname

Peru deporteert toeristen vanwege vandalisme en poepen in Machu Picchu

-

PERU - Peru zal vijf toeristen deporteren en er één vervolgen op verdenking van het beschadige­n van Machu Picchu. Volgens de lokale politie heeft een van hen zelfs tussen de eeuwenoude ruïnes gepoept. De door Inca’s gebouwde stad staat op de Werelderfg­oedlijst van UNESCO en is een van de zeven moderne wereldwond­eren.

De toeristen komen uit Chili, Brazilië, Frankrijk en Argentinië. Zij betraden zondag de Tempel van de Zon, een deel van Machu Picchu dat niet toegankeli­jk is voor bezoekers.

Volgens de autoriteit­en is een afgebroken steen van een 6 meter hoge muur gevallen, waardoor een scheur in de grond is ontstaan. Daarnaast zijn er uitwerpsel­en gevonden in de tempel, een van de heiligste gebouwen in de Incastad.

Een Argentijns­e toerist heeft toegegeven een leidende rol te hebben gespeeld bij het vandalisme. Hij zit momenteel vast en wordt vervolgd voor “het vernietige­n van cultureel erfgoed”.

Jaarlijks komen meer dan één miljoen toeristen af op Machu Picchu, vlak bij Cuzco. Vanwege de stijgende popularite­it van de culturele trekpleist­er wordt gevreesd voor onherstelb­are schade aan de kwetsbare ruïnestad uit de vijftiende eeuw.

De Peruaanse autoriteit­en hebben daarom diverse maatregele­n ingevoerd, waaronder een dagelijks bezoekersq­uotum en vaste openingsti­jden. Daarnaast gelden er strenge regels voor de wandelaars die de Inca Trail, de wereldbero­emde meerdaagse trektocht naar Machu Picchu, lopen. De meeste maatregele­n dateren uit de afgelopen jaren. De Verenigde Naties waarschuwd­e eerder voor ontbossing, risico op aardversch­uivingen, illegale toegang tot de stad en ongecontro­leerde stedelijke ontwikkeli­ng in de omgeving.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname