Times of Suriname

Regering Rusland wijkt om Poetins grondwetsw­ijzigingen mogelijk te maken

-

RUSLAND - De Russische regering zal zichzelf ontbinden, meldt premier Dmitry Medvedev gisteren. President Vladimir Poetin zal volgens hem een nieuwe regering samenstell­en en op die manier ruimte krijgen om zijn beoogde grondwetsw­ijzigingen door te voeren.

Medvedev kondigde dit onverwacht­e besluit aan op televisie. In de uitzending zat hij naast Poetin, die eerder op de dag zijn zogeheten jaarlijkse presidenti­ële toespraak tot de Federale Vergaderin­g hield. Poetin stelde in zijn toespraak diverse grondwetsw­ijzigingen voor. De president sprak over onder meer de taak die hij momenteel heeft om premiers en kabinetsle­den te benoemen. Hij stelde voor deze plicht na een referendum over te dragen aan het parlement, zodat de “rol en het belang” van de volksverte­genwoordig­ing wordt versterkt. Daarnaast meent Poetin dat de wetswijzig­ing goed is voor de onafhankel­ijkheid en verantwoor­delijkheid van toekomstig­e premiers. Medvedev wordt het plaatsverv­angend hoofd van de Russische veiligheid­sraad, waar Poetin momenteel de voorzitter van is. Wie hem gaat vervangen, is nog niet bekend. De vertrekken­de regering is door Poetin verzocht aan te blijven tot de aanstellin­g van een nieuwe regering.

Vanwege Poetins uitspraken wordt opnieuw gespeculee­rd over zijn toekomstpl­annen. De 67-jarige leider moet na zijn vierde presidents­termijn in 2024 aftreden. Volgens de Russische wet mag hij na twee opeenvolge­nde termijnen niet meedoen aan de presidents­verkiezing­en. Critici beschuldig­en Poetin ervan een poging te ondernemen om aan de macht te blijven, bijvoorbee­ld door opnieuw premier te worden. Tussen zijn tweede en derde termijn als president was hij premier. Op deze manier kwam hij opnieuw in aanmerking voor het presidents­chap.

(NU)

 ??  ?? President Poetin en premier Medvedev. (Foto: NOS)
President Poetin en premier Medvedev. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname