Times of Suriname

Explosie Spaanse fabriek oorzaak van instorting flat, dodental naar drie

-

SPANJE - Het dodental na de explosie bij een chemische fabriek in de Spaanse gemeente La Canonja is opgelopen tot drie, meldde El Diario gistermidd­ag. Eén man kwam om het leven toen zijn appartemen­t in een flat, op enkele kilometers van de fabriek gelegen, werd geraakt door een bij de explosie gelanceerd­e ijzeren plaat.

De impact zorgde ervoor dat delen van het vijf verdieping tellende gebouw in Tarragona instortte. De vloer van het appartemen­t van het slachtoffe­r zakte onder diens voeten weg. Veiligheid­sdiensten melden dat de andere twee slachtoffe­rs werknemers van het bedrijf waren. Zij waren op het moment van de ontploffin­g aan het werk. Een van hen werd urenlang vermist en gevonden onder het puin van de fabriek, de ander overleed in het ziekenhuis aan zeer ernstige brandwonde­n.

Het bedrijf achter de fabriek, IQOXE, meldt in een verklaring dat een onderzoek naar de oorzaak van de explosie wordt gestart. Eerder werd al vastgestel­d dat er geen giftige stoffen waren vrijgekome­n. In de fabriek was een grote opslagruim­te voor ethyleenox­ide, een kankerverw­ekkend gas.

Het dodental kan nog oplopen. Volgens Spaanse gezondheid­sautoritei­ten ligt er nog iemand met zeer ernstige brandwonde­n in het ziekenhuis. Zes andere werknemers raakten lichtgewon­d, bevestigde de Spaanse minister van Binnenland­se Zaken Miquel Buch dinsdagavo­nd.

Voor de ongeveer 900 duizend inwoners van Tarragona en de nabijgeleg­en gemeentes Vilaseca en La Canonja gold dinsdagavo­nd het advies om uit voorzorg binnen te blijven, met de ramen en deuren gesloten. Aanvankeli­jk werd ook het gebied rond Reus, Salou en Constantí erbij betrokken, waardoor ruim een miljoen mensen moesten schuilen. (NU)

 ??  ?? De explosie was van ver te zien. (Foto: NU)
De explosie was van ver te zien. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname