Times of Suriname

Zestien kinderen uit tehuis in Mallorca uitgebuit in prostituti­enetwerk

-

SPANJE - Het Spaanse eiland Mallorca is opgeschrik­t door een schandaal over seksueel misbruik bij kinderen die in een tehuis wonen. In totaal zouden zestien minderjari­gen - vijftien meisjes en een jongen - uit het tehuis in een prostituti­enetwerk zijn terechtgek­omen. Het instituut van sociale zaken in Mallorca (IMAS) heeft nu moeten toegeven dat het van verschille­nde zaken op de hoogte was, zo melden de lokale media.

Volgens verschille­nde maatschapp­elijk werkers die woensdag geciteerd worden in de krant Diario de Mallorca, wordt het aantal slachtoffe­rs wellicht nog onderschat. De werknemers uiten in het artikel ook felle kritiek op de overheid. “Al meer dan drie jaar klagen we deze toestand aan. Maar IMAS heeft geen maatregele­n genomen”, zegt een van de maatschapp­elijk werkers.

In een reactie op de kritiek heeft IMAS intussen toch actie ondernomen. Zo werden twee minderjari­ge slachtoffe­rs al overgeplaa­tst naar een tehuis op het Spaanse vasteland. Het regionaal ministerie van Sociale Zaken beklemtoon­t ook dat de voorbije drie jaar vijf medewerker­s van het tehuis zijn ontslagen wegens “onaangepas­t seksueel gedrag”. Tegen vier van hen is ook aangifte gedaan.

Het debat over het misbruik in het tehuis is in Mallorca al enkele dagen aan de gang. De opschuddin­g ontstond door de getuigenis van een dertienjar­ig meisje. Het vertelde dat meerdere jongeren haar op kerstavond in de hoofdstad Palma hadden verkracht. Aan de politie zei het meisje dat ze eerder al verschille­nde aanbieding­en had gekregen om zich te laten prostituer­en.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname