Times of Suriname

Feest Brexitfans bij Brits parlement mag doorgaan

-

ENGELAND - Britse Brexitfans mogen op het moment dat hun land uit de EU vertrekt een feest geven op het plein bij het parlement. De autoriteit­en in Londen hebben daar in principe groen licht voor gegeven. Dat meldt de BBC.

De groep Leave Means Leave (Vertrek Betekent Vertrek) organiseer­t het evenement op Parliament Square, dat op de avond van 31 januari wordt gehouden. Het Verenigd Koninkrijk verlaat dan naar verwachtin­g om 23.00 uur plaatselij­ke tijd na tientallen jaren de EU.

Het is nog onduidelij­k of ook de Big Ben zal luiden op het moment van de Brexit. De toren met de beroemde klok wordt momenteel gerestaure­erd. Dat betekent dat het mogelijk een half miljoen pond (ruim 584.000 euro) kost om de Big Ben voor een paar minuten in gebruik te nemen. Premier Boris Johnson heeft geopperd dat het geld via crowdfundi­ng kan worden opgehaald. Critici vinden dat al te “triomfante­lijke”

Brexitfest­iviteiten ongepast zijn. Lord Greaves van de proEuropes­e Liberal Democrats beklemtoon­de dinsdag in het parlement dat de brexit geen prettige gebeurteni­s is voor de miljoenen EU-burgers in zijn land. Uitbundige feesten zouden de ervaring voor hen nog vervelende­r maken.

(De Telegraaf)

OOSTENRIJK - Scheldkano­nnades, haatberich­ten en zelfs doodsbedre­igingen. Alma Zadic is net iets meer dan een week minister van Justitie van Oostenrijk, maar wordt nu al beveiligd door de elite Cobra-eenheid van de Oostenrijk­se politie wegens online bedreiging­en.

Sinds wanneer Zadic wordt beveiligd, wil de Oostenrijk­se regering niet zeggen. “Maar het is niet gemakkelij­k om ermee om te gaan”, zei ze in een radio-interview over de naar verluidt drie agenten die haar 24 uur per dag bewaken. “Ik blijf sterk.”

De 35-jarige Zadic, die lid is van de Groenen, werd vorige week beëdigd als de eerste bewindsper­soon in Oostenrijk met een migratieac­htergrond. Sindsdien wordt ze op internet belaagd uit rechts-extremisti­sche hoek. Correspond­ent Peter Münch van de Duitse krant Süddeutsch­e Zeitung schreef in een artikel dat Zadic Oostenrijk een spiegel voorhoudt. Veel kritiek op haar komt van de rechts-populistis­che FPÖ, die tussen 2017 en 2019 nog in de regering zat. “Ze wordt opnieuw geconfront­eerd met een realiteit waarvan ze dacht dat ze eraan was ontsnapt”, schreef Münch, doelend op de levenswand­el van Zadic.

Ze vluchtte als kind met haar ouders uit Bosnië naar Oostenrijk en maakte carrière als mensenrech­tenadvocaa­t. Ze studeerde onder meer in Milaan en New York, liep stage bij het Internatio­naal Strafhof in Den Haag en werkte als advocaat bij een internatio­naal advocatenk­antoor.

In 2017 kwam Zadic in het Oostenrijk­se parlement. Sindsdien wordt ze met name vanuit de rechts-populistis­che en conservati­eve hoek vijandig bejegend. Zo riep een lid van de conservati­e ÖVP tijdens een toespraak van Zadic over veiligheid eens naar haar dat ze niet moest denken dat ze in Bosnië was.

Bondskanse­lier Kurz sprak vorige week via Twitter al zijn steun uit aan het adres van zijn minister. Hij noemde online haat en discrimina­tie “een walgelijk fenomeen van onze tijd”.

Kurz benadrukte verder dat er consequent opgetreden zal worden tegen soortgelij­ke berichten, uit welke hoek dan ook. Integratie­minister Raab schreef op Facebook dat er “voor haat geen plek is in Oostenrijk”.

(NOS)

 ??  ?? Alma Zadic in gesprek met haar collegamin­ister van Binnenland­se Zaken. (Foto: NOS)
Alma Zadic in gesprek met haar collegamin­ister van Binnenland­se Zaken. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname