Times of Suriname

Voor de mensenrech­ten was 2019 een routineus jaar in Columbia

-

Terwijl alle media-aandacht andermaal focuste op de recente gebeurteni­ssen in Venezuela bleven recente rapporten over de toestand van de mensenrech­ten in buurland Columbia volledig onder de mediaradar. Ook de reeds maandenlan­ge protestact­ies van de bevolking blijven een non-item.

Standrecht­elijke executies onder andere door onthoofdin­g, folteringe­n, selectieve moordaansl­agen of gedwongen inlijving in gewapende extreem-rechtse milities (die in Latijns-Amerika ‘paramilita­ire organisati­es’ worden genoemd) zijn al tientallen jaren routine in Columbia. Drugsmaffi­a zijn er geïnfiltre­erd in politie en leger. Paramilita­ire organisati­es worden betaald en ingezet door rijke grootgrond­bezitters en multinatio­nals die lokale boeren van hun landen verdrijven voor grootschal­ige exportland­bouw en mijnbouw.

Onbestaand­e rechtsstaa­t

Gerechteli­jke onderzoeke­n worden meestal niet eens gestart, en als ze al beginnen (bijvoorbee­ld onder druk van een Columbiaan­se of internatio­nale campagne) leiden ze bijna steeds tot symbolisch­e straffen of vrijspraak (meestal ‘bij gebrek aan bewijs’), nadat getuigen onder druk worden gezet, afgedreigd of vermoord. Uitzonderl­ijk vallen er wel eens zwaardere straffen, waarbij alleen de fysieke daders worden geviseerd (steeds arme Columbiane­n die zich met grote sommen geld lieten omkopen) en de echte opdrachtge­vers volledig de dans ontspringe­n.

Het officiële standpunt van de Columbiaan­se regering is steeds weer hetzelfde. Zij poogt tussen de terroristi­sche krachten van links en rechts stand te houden in zeer moeilijke omstandigh­eden. In werkelijkh­eid is het volledige politieke bestel, het gerecht en de overheidsi­nstellinge­n doordronge­n van politieke en financiële corruptie. De enkele rechters en politie-inspecteur­s die hun taak wel ernstig pogen te nemen riskeren voortduren­d hun leven (en komen regelmatig om in aanslagen – of vluchten uiteindeli­jk naar het buitenland).

Er worden regelmatig cosmetisch­e acties ingezet, zoals de huidige opperbevel­hebber van het leger Nicasio Martínez reeds een jaar pretendeer­t te doen. Af en toe breekt er een corrupties­chandaal in het leger uit, omdat de daders te openlijk hun corruptie tentoon spreiden of omdat ze tijdens hun illegale verrijking andere tenoren van de macht tegen de haren in strijken.

Leger en politie zijn bijzonder goed in concrete acties tegen de armere Columbiane­n, in de arme stadswijke­n, op het platteland, maar zo goed als volledig afwezig in de strijd tegen de leiders van de georganise­erde misdaad. Ze zijn daarenbove­n ook zeer goed georganise­erd op vlak van ‘toevallige afwezighei­d’. Telkens weer zijn in dit zo zwaar gemilitari­seerde land het leger en de politie net niet in de buurt wanneer vakbondsle­iders, journalist­en, progressie­ve leerkracht­en, verdediger­s van de mensenrech­ten of leiders van inheemse volkeren worden afgemaakt.

Politiek verrot tot in de kern

Schattinge­n gaan ervan uit dat minstens één derde van alle verkozen volksverte­genwoordig­ers banden hebben met paramilita­ire milities en/ of betrokken zijn bij corruptiep­raktijken. Verkiezing­en verlopen in Columbia alleen in de grote steden min of meer correct. Op het platteland zit er echter geen maat op vervalsing van tellingen, hele dorpen worden omgekocht of onder druk gezet. Toch worden de Columbiaan­se verkiezing­en telkens weer vrij snel na het bekendmake­n van de uitslag internatio­naal erkend.

Daarnaast is er ook het probleem van de incompeten­tie van de politieke leiders. De vorige minister van Defensie, Guillermo Botero, is een groothande­laar die geen enkele basiskenni­s of inzicht over veiligheid bleek te hebben. Huidig minister van Defensie ,Carlos Trujillo, is niet beter. Ministers zijn meestal zeer tevreden met hun ceremoniël­e rol, gebruiken hun functie voor persoonlij­ke verrijking en laten het beleid voor het overige volledig over aan de instelling­en zelf.

Waarheidsc­ommissie tanden

zonder

Er worden onder internatio­nale druk wel eens initiatiev­en genomen om het anders aan te pakken, maar verder dan lauwe pogingen komt het zo goed als nooit. Er bestaat een officiële Waarheidsc­ommissie naar Zuid-Afrikaans en Guatemalte­eks model die alle schendinge­n van de mensenrech­ten onderzoekt, ook die van leger en politie, maar haar aanbevelin­gen leiden zo goed als nooit tot concrete maatregele­n van de regering.

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname