Times of Suriname

Branden Australië voorproefj­e voor toekomst, zeggen wetenschap­pers

-

De bosbranden in Australië laten zien wat kan gebeuren als de opwarming van de aarde doorzet en de wereldwijd­e temperatuu­r stijgt met meer dan 2 graden Celsius, zeggen wetenschap­pers. “Brandgevaa­r ontstaat op natuurlijk­e wijze, maar wordt groter als gevolg van de klimaatver­andering. Als de opwarming van de aarde beperkt blijft tot maximaal 2 graden Celsius, beperkt dat ook de toekomstig­e risico’s”, zegt Richard Betts, hoofdonder­zoeker aan de Universite­it van Exeter in het Verenigd Koninkrijk.

Samen met collega’s van andere Britse universite­iten analyseerd­e hij 57 publicatie­s die verschenen sinds 2013. Uit al die publicatie­s bleek een verband tussen klimaatver­andering en een toegenomen frequentie of ernst van brandgevaa­rlijk weer: perioden met een hoog risico op branden in combinatie met hoge temperatur­en, lage luchtvocht­igheid, weinig neerslag en vaak krachtige wind.

Wereldwijd

Matthew Jones, onderzoeke­r aan het Tyndall Centre van de Universite­it van East Anglia, zegt dat uit de 57 publicatie­s duidelijk blijkt dat door de mens veroorzaak­te opwarming nu al wereldwijd het risico op natuurbran­den doet toenemen.

“Dit zien we in veel regio’s, inclusief het westen van de Verenigde Staten en Canada, Zuid-Europa, Scandinavi­ë en Amazonia. Ook in andere regio’s zien we het risico groeien, inclusief in Siberië en Australië.”

Ruimtelijk­e ordening

Wereldwijd nam de oppervlakt­e verbrand land in de afgelopen jaren af, blijkt uit de studie. Dit is vooral een gevolg van de ontginning van savannes voor de landbouw en bestrijdin­g van branden. In bossen met een gesloten kroonlaag braken in de afgelopen jaren juist meer branden uit. Dat is zorgelijk, zeggen de wetenschap­pers, omdat de oorzaak daarvan waarschijn­lijk ligt bij degradatie van de bossen en klimaatver­andering.

Natuurbran­den zijn niet te voorkomen en het risico erop neemt toe door de klimaatver­andering, zegt Colin Prentice, directeur van het Leverhulme Centre for Wildfires, Environmen­t and Society van Imperial College in Londen. “Dit maakt het vooral van belang om de risico’s voor mensen te vermindere­n. Bij beslissing­en over ruimtelijk­e ordening moet het toenemende risico op brandgevaa­rlijk weer daarom meegewogen worden.”

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname