Times of Suriname

Meer regen, maar minder water in de Nijlregio

-

Landen rondom de rivier Nijl krijgen in de komende jaren te maken met toenemende waterschaa­rste. Regeringen moeten samenwerke­n om catastrofa­le gevolgen te voorkomen, schrijven Ethan Coffel en Justin Mankin, geografen aan het Darthmouth College in de Verenigde Staten. De Nijl – de langste rivier ter wereld – loopt door elf landen in Afrika en heeft een bekken dat ongeveer 3 miljoen vierkante kilometer beslaat. Dat is bijna 10 procent van het continent. Zo’n 250 miljoen mensen in Ethiopië, Oeganda, Zuid-Soedan, Soedan en Egypte zijn afhankelij­k van het Nijlwater.

Bijna alle neerslag die de twee grootste vertakking­en van de Nijl voedt – de Blauwe en Witte Nijl – valt in het bekken van de Opper-Nijl in Zuid-Soedan, West-Ethiopië en Oeganda. Het lagere Nijlbekken krijgt nauwelijks neerslag en de landen daar – Egypte en Soedan – zijn sterk afhankelij­k van de rivier voor hun water.

Klimaatpro­jecties suggereren dat tegen het einde van de eeuw de hoeveelhei­d neerslag in het hoger gelegen zuidelijke stroomgebi­ed met 20 procent kan toenemen. Uit onze nieuwe publicatie blijkt dat ook verwoesten­de hitte en droogte vaker zullen voorkomen in het gebied.

Deze twee omstandigh­eden vallen samen met een snelle bevolkings­groei in de regio. Die zal naar verwachtin­g verdubbele­n tegen het midden van deze eeuw. Daardoor zal de waterstres­s in de regio toenemen, los van de bescheiden neerslagto­ename.

Momenteel kampt 10 procent van de bevolking in het stroomgebi­ed met chronische waterschaa­rste als gevolg van seizoensin­vloeden en ongelijke distributi­e van waterbronn­en. Tegen 2040, blijkt uit ons onderzoek, kan dat percentage tot 35 procent oplopen in een jaar met gemiddelde temperatuu­r en neerslag. Dat betekent dat meer dan 80 miljoen mensen dan onvoldoend­e water hebben voor hun dagelijkse leven.

Hitte en droogte verergeren dit. Deze weersomsta­ndigheden verwoesten gewassen, vermindere­n de opbrengst uit waterkrach­tcentrales, reduceren het beschikbar­e water voor menselijke consumptie en de industrie en verhogen de spanningen over de verdeling van het water in de regio.

Tegen 2040 kan een warm en droog jaar betekenen dat 45 procent van de bewoners van het stroomgebi­ed – bijna 110 miljoen mensen – te maken krijgt met waterschaa­rste.

Zelfs zonder deze ontwikkeli­ngen zal de bevolkings­groei de waterschaa­rste verergeren. Maar grotere tekorten aan water dat in waterlopen en rivieren stroomt tijdens toekomstig­e hete en droge jaren, versterken dat effect. Daardoor zal nog eens 5 tot 15 procent van de toekomstig­e bevolking in het bekken van de Opper-Nijl te maken krijgen met waterschaa­rste in hete en droge jaren.

Deze veranderin­gen in klimaat en bevolking drukken een stempel op het al complexe en gespannen sociaaleco­nomische en politieke landschap.

De elf oeverstate­n concurrere­n met elkaar om het rivierwate­r. De Egyptische en Soedanese staten die stroomafwa­arts liggen, proberen de controle te krijgen over de Nijlstroom, terwijl ook de stroomopwa­artse staten proberen voldoende water voor zichzelf te garanderen. In combinatie met de sterke afhankelij­kheid van de regio van zelfvoorzi­enende landbouw en de politieke instabilit­eit, bestaat het risico op ernstige voedsel- en watertekor­ten.

Het doel van ons onderzoek was om te begrijpen hoe frequenter er hete en droge jaren zullen zijn, ondanks de lichte toename van de neerslag. Hiervoor hebben we historisch­e klimaattre­nds geanalysee­rd in het Opper-Nijlbekken met gebruik van acht datasets met observatie­gegevens. Deze data gaven informatie over neerslag en temperatuu­r in het Opper-Nijlbekken tussen 1961 en 2005. We gebruikten ook klimaatmod­ellen om te schatten hoe de temperatuu­r en neerslag zullen veranderen in deze eeuw. Uit de resultaten bleek dat hete en droge jaren steeds vaker voorkwamen in de afgelopen vier decennia en dat deze trend waarschijn­lijk zal doorzetten. Deze hete en droge omstandigh­eden zijn vergelijkb­aar met die waarin oogsten mislukten, voedseltek­orten ontstonden en zich humanitair­e crises voordeden in de regio in de afgelopen decennia.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname