Times of Suriname

Grassen rukken op rond Mount Everest: Gevolgen gevreesd voor watervoorz­iening van 1,4 miljard mensen

-

Rond de Mount Everest en in de rest van de Himalaya rukken grassen op naarmate het ijs zich terugtrekt. Wetenschap­pers vrezen gevolgen voor de watervoorz­iening van 1,4 miljard mensen. Op basis van satellietg­egevens van de NASA hebben wetenschap­pers de ‘subnivale vegetatie’ in kaart gebracht – de planten die voorkomen tussen de boomgrens en de sneeuw. Daaruit blijkt dat die vegetatie gestaag oprukt op hoogtes tussen 4.150 en 6.000 meter boven de zeespiegel.

Rond de Mount Everest vond het team van de Universite­it van Exeter een toename in de vier bestudeerd­e hoogteband­en. Tot nog toe werd aangenomen dat de planten in het hoogste deel van het spectrum nauwelijks kunnen groeien.

Hoewel de wetenschap­pers geen uitspraken doen over de oorzaak van de toename, lopen de bevindinge­n gelijk met de klimaatmod­ellen die een terugval tonen in de oppervlakt­e van gebieden waar planten niet kunnen overleven door de extreem lage temperatuu­r. Eerder onderzoek toonde ook al aan dat het Himalayage­bergte bijzonder kwetsbaar is voor de veranderin­gen in vegetatie als gevolg van de klimaatver­andering.

“Er is al erg veel onderzoek gedaan naar het smelten van ijs in de Himalayare­gio, inclusief een studie die aantoonde dat het verlies van ijs is verdubbeld tussen 2000 en 2016”, zegt Karen Anderson, hoogleraar Geografie aan de universite­it van Exeter. “Het is ook belangrijk om dat verlies in grote berggebied­en te monitoren en te begrijpen. Maar subnivale ecosysteme­n beslaan een veel groter gebied dan permanente sneeuw en ijs en we weten maar heel weinig over die systemen en hoe ze de watervoorz­iening beïnvloede­n.”

De sneeuw die met de cyclus van de seizoenen op de Himalaya terechtkom­t en vervolgens weer smelt, voedt de tien grootste rivieren in Azië. Zo draagt ze bij aan de watervoorz­iening van 1,4 miljard mensen in acht landen, van Afghanista­n tot Myanmar.

“We weten niet welk effect de toenemende subnivale vegetatie zal hebben op die aspecten van de watercyclu­s”, zegt Anderson. Ze pleit voor doorgedrev­en veldonderz­oek om die impact beter in kaart te kunnen brengen.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname