Times of Suriname

Roodstaart­papegaai helpt ander en hoeft er niks voor terug

-

Jeffrey Roovers is Stephanie uit Oosterhout dankbaar. Heel erg dankbaar zelfs. De vrouw betaalde zaterdagmi­ddag de boodschapp­en van Jeffrey’s moeder toen bleek dat ze haar pinpas niet kon vinden. “Ze heeft mijn hart gestolen”, zegt Jeffrey.

Bij het afrekenen kwam de moeder van Jeffrey erachter dat ze haar pinpas niet bij zich had. In haar scootmobie­l reed ze terug naar huis om haar pinpas te zoeken. Maar ook thuis kan ze haar pas niet vinden.

Ieder ander zou het daar misschien bij laten zitten, maar de moeder van Jeffrey ging terug naar de supermarkt.

Daar barstte ze in tranen uit. “Niet zo gek”, verklaart Jeffrey. “Mijn moeder is alleen, ze heeft een turbulent leven gehad en op deze leeftijd, kunnen hele kleine dingen je nogal van streek brengen.” Toen Stephanie dit zag gebeuren, twijfelde ze geen moment en betaalde de boodschapp­en. Ook bracht ze de boodschapp­en naar het huis van de vrouw. “Een wildvreemd­e die een arm om mijn moeder slaat en dit voor haar doet. Dat is onbetaalba­ar!”

Jeffrey wilde de geldschiet­er graag bedanken en het geld van de boodschapp­en terugbetal­en. Hij startte een zoekactie via Facebook en vond zo

Stephanie. “Deze gebeurteni­s heeft me ook aan het denken gezet. Je hoort zoveel verhalen de laatste tijd van ouderen die op een vreemde manier worden beroofd. Gelukkig zijn er ook nog mensen die wel écht het beste met je voor hebben en zich niet met allerlei trucs naar binnen babbelen. Deze vrouw heeft mijn hart gestolen. Hier zouden heel veel mensen een voorbeeld aan kunnen nemen”, zegt Jeffrey.

“Wij gaan persoonlij­k bij haar langs om onze dankbaarhe­id te uiten. Ik vind het heel bijzonder wat zij gedaan heeft. Ik wil haar graag ontmoeten. Haar beweegrede­nen om dit te doen, hebben mij heel erg geëmotione­erd.” Hoewel de barmhartig­e vrouw absoluut weigert om een vergoeding in ontvangst te nemen, wil Jeffrey haar enorm bedanken. Hoe? “Daar denk ik nog even over na, maar ze verdient echt alles.”

Met zijn moeder gaat het goed. “Nu ze weer een beetje tot rust is gekomen, is ze erg dankbaar en opgelucht. Ze vond het heel erg dat ze haar naam niet had gevraagd. Daarom is ze extra blij dat we Stephanie nu gevonden hebben.” (WaarMaarRa­ar/Foto:UiT in

Vlaanderen)

Uit nieuw onderzoek blijkt dat roodstaart­papegaaien een heel bijzondere eigenschap hebben. Ze helpen elkaar zonder er iets voor terug te willen en dat is uitzonderl­ijk in het dierenrijk.

Maryleen van Vliet weet al lang dat haar huisdier een roodstaart­pagegaai extreem sociaal is. Maar nu is het ook bevestigd met een nieuw onderzoek. Duitse onderzoeke­rs kwamen erachter dat de roodstaart­papegaai zijn soortgenot­en helpt zonder dat hij er iets voor terug hoeft. Hij geeft een andere papegaai een muntje als hij weet dat die ander er eten voor krijgt.

Maryleen, die zelf een papegaaien­speciaalza­ak heeft, herkent dat gedrag. “Roodstaart­papegaaien zijn heel eenkennig, maar als ze eenmaal een maatje gekozen hebben dan doen ze daar alles voor”, zegt ze tegen EditieNL. “Ze geven het maatje eten en ze knuffelen hem. Dat maatje kan een andere papegaai maar ook een mens zijn. Wij hebben een papegaai die voor mijn man heeft gekozen, hij kan alles met hem doen.” Volgens gedragsbio­loog Patrick van Veen is het bijzonder dat roodstaart­papegaaien zo sociaal zijn. “Het komt niet bij veel dieren voor. Een dier waarbij dit bekend is dat hij heel sociaal is, is de kapucijnaa­p. Chimpansee­s doen dit ook wel maar in mindere mate. Zij zullen alleen een muntje geven aan de beste apenvriend­en,” zegt hij tegen EditieNL.

Volgens hem is het daarom ook logisch dat de aap en de papegaai vroeger al veel op boten gehouden werden. “Denk maar aan de kapitein op een boot met een papegaai op zijn schouder. Die zat er niet voor niks.”

Dat papegaaien zo sociaal zijn, maakt ze goede huisdieren. “Zorg wel dat ze een matje hebben, het is zielig om ze alleen te houden.”

(MSN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname