Times of Suriname

Indiase president verwerpt genadeverz­oek dader groepsverk­rachting

-

INDIA - De Indiase president Ram Nath Kovind heeft het genadeverz­oek van één van de daders van een brutale groepsverk­rachting in 2012 afgewezen. Dat bevestigt een woordvoerd­er van het Indiase ministerie van Binnenland­se Zaken.

Het genadeverz­oek van dader Mukesh Singh aan het adres van de president was zijn laatst mogelijke juridische optie. Eerder gingen Singh en één van de andere daders, Vinay Sharma, in beroep tegen de veroordeli­ng tot de doodstraf met ophanging, maar het Hooggerech­tshof verwierp die aanvraag. De allerlaats­te optie, het genadeverz­oek bij de president werd nu ook verworpen, waardoor niets meer zijn executie in de weg staat.

De terechtste­lling van vier daders van de groepsverk­rachting van een studente op een bus is van 22 januari naar 1 februari verschoven. Over de executie door ophanging werd al in 2017 beslist, maar ze werd meermaals uitgesteld omdat er telkens beroep tegen aangeteken­d werd.

“We strijden sinds zeven jaar voor gerechtigh­eid voor onze dochter. De veroordeel­den hebben allerlei vertraging­smanoeuvre­s gebruikt. We zullen niet tevreden zijn zolang ze niet opgehangen zijn”, zei de moeder van het slachtoffe­r bij het verlaten van de rechtbank. De datum kan echter nog steeds uitgesteld worden als ook de drie andere ter dood veroordeel­den een genadeverz­oek indienen.

Een 23-jarige studente werd in 2012 brutaal verkracht en geslagen door zes mannen op een rijdende bus. Ze stierf twee weken later aan haar verwonding­en. De verkrachti­ngszaak lokte globale verontwaar­diging uit en er volgden massale protesten. Ondertusse­n werden de wetten echter verstrengd, maar uit de laatste officiële cijfers blijkt dat er in India nog steeds gemiddeld om het kwartier een vrouw of meisje wordt verkracht.

Naast de vier ter dood veroordeel­de mannen, was een verkrachte­r ten tijde van het misdrijf minderjari­g en is sindsdien vrijgelate­n. Een andere werd dood aangetroff­en in zijn gevangenis­cel.

(HLN)

 ??  ?? Pawan Gupta, Vinay Sharma, Mukesh Singh en Akshay Singh zijn ter dood veroordeel­d. (Foto: HLN)
Pawan Gupta, Vinay Sharma, Mukesh Singh en Akshay Singh zijn ter dood veroordeel­d. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname