Times of Suriname

Exporteurs Surinaamse groente zullen het steeds moeilijker krijgen op Europese markt

-

PARAMARIBO - De Europese markt wordt steeds moeilijker te betreden voor Surinaamse agrarische producten. Naast de strenger wordende voedselvei­ligheidsst­andaarden wordt de Europese markt overspoeld met producten van leverancie­rs uit Azië. Daarnaast speelt ook de prijs een belangrijk­e rol. Gewassen uit Suriname zijn best prijzig in vergelijki­ng met die van leverancie­rs uit andere delen van de wereld. Een reëel gevaar voor Surinaamse leverancie­rs is de inzetbaarh­eid van technologi­e om gewassen uit met name Suriname zelf in Europa te verbouwen.

Groente-exporteur Adjay Mataw zag zijn afzet in Europa zwaar terugvalle­n de afgelopen vijf jaar. Op dit moment maakt hij wel naam in Europa als de enige Surinaamse exporteur die aan de EU-standaarde­n voldoet om sopropo te mogen aanleveren, maar dit overschadu­wt de beperkinge­n die gelden voor andere gewassen. Vijf jaar geleden stuurde hij met gemak wekelijks wel 20 ton groente naar Nederland. Nu is dit teruggeval­len naar maximaal 10 ton.

De nieuwe regels voor groentesoo­rten zoals boulanger en antroewa tasten de kwaliteit van het product aan, en maken het niet aantrekkel­ijk voor de markt. Zo moeten de kelkblader­en verwijderd worden, maar dit zorgt voor versnellin­g van het rottingspr­oces. Op bitawiwiri geldt er zelfs een importstop in Europa, omdat het zich goed leent voor het overbrenge­n van ziekten en plagen, waaronder de witte vlieg.

Surinaamse groente is zeer in trek bij de diasporage­meenschap, vooral de groep die een nauwe band heeft met Suriname en bekend is met consumptie van het product in Suriname zelf. Deze emotionele en vertrouwde relatie met Suriname wordt steeds minder, omdat de volgende generatie personen van Surinaamse afkomst sterkere band met Nederland heeft dan met de geboortepl­aats van hun ouders. “Misschien is er een andere groep nu, een andere generatie in Nederland die weinig Surinaamse groenten eet. Een ander probleem kan zijn dat het duur is daar, want wij betalen voor vracht

USD 2 per kilo. Dat is ook een nekslag voor ons”, zegt Mataw.

Voor zijn bedrijf A Mataw Impex, is het kunnen veroveren van de EU-markt met zijn sopropo-exporten in ieder geval een behoorlijk­e compensati­e om de terugval bij andere groentesoo­rten op te vangen. Dit brengt echter ook andere uitdaginge­n met zich mee, want lokale landbouwer­s in Europa hebben intussen door hoe groot de vraag naar sopropo is. “Ze bereiden zich voor om 200 hectare sopropo daar in Nederland zelf te planten. Ik ben niet bang daarvoor. Al planten ze 200 hectare of tweemaal daarvan, het interessee­rt mij niet. Je moet weten wat je levert hé. Mijn kwaliteit is anders.” BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname