Times of Suriname

Suriname loopt voor op implementa­tie egovernmen­t

-

PARAMARIBO – De coördinato­r van het e-Government Coordinaat­schap van de overheid, Gardelito Hew A Kee, zegt het jaar 2019 naar tevredenhe­id te hebben afgerond. “We hebben grote stappen gezet qua infrastruc­tuur om de overheidsd­iensten steeds meer digitaal aan te gaan bieden. Over het gehele Caribisch Gebied is e-government een hot topic. Ten opzichte van onze buurlanden blijkt Suriname zelfs het verst qua implementa­tie, vandaar dat bijvoorbee­ld Estland dat een voorloper is in de wereld op het gebied van e-government, graag met ons wil meedenken. Dat is toch een compliment”, stelt Hew A kee. Een deel van de e-government-doelstelli­ngen wordt verwezenli­jkt in samenwerki­ng met het Telesur Nationaal Breedband Plan, waarbij er reeds 70.000+ huisaanslu­itingen zijn vervangen, er supersnel mobiel internet is in de kustvlakte, en er 120 Safe City cameraloca­ties zijn opgezet. Ook is het belangrijk te noemen dat voor de overheid een back-up voor het eigen datacenter is gecreëerd. Een eigen overheidsn­etwerk met bijbehoren­de dataopslag zal nodig zijn voor de volgende fase van e-government, waarbij de overheid steeds meer paperless (zonder papier, dus digitaal) zal gaan werken. Ook de videoconfe­rentiesyst­emen die op het Ministerie van Buitenland­se Zaken zijn geïnstalle­erd, moeten in dit licht worden gezien: vergaderen met andere landen kan nu vanuit Paramaribo. Daarnaast kijkt Hew A Kee uit naar de realisatie van een van zijn persoonlij­ke wensen: wifi voor onze scholen! “Het doel is om dit jaar nog 100 scholen te voorzien van een wificonnec­tie, zodat studenten de kennis die verzameld is op het web, kunnen inzetten voor hun schoolopdr­achten als pilot voor e-learning.”

In 2019 werden er diverse deelprojec­ten van de e-government-strategie afgerond, zoals: de implementa­tie van een QR Payment System, waarbij mensen via hun telefoon betalingen kunnen doen. Binnen de komende drie maanden zal men ook de nutsbedrij­ven hiermee kunnen betalen. Daarop volgde de introducti­e van het e-visa systeem, waarbij bezoekers aan Suriname vanaf 1 januari 2020 hun visum of toeristenk­aart online aanvragen en betalen; en de eerste fase van een digitaal registrati­esysteem voor het aanvragen van concessies op het Ministerie van Natuurlijk­e Hulpbronne­n en de aanvraag van grond op het Ministerie van Ruimtelijk­e ordening, Grond- en Bosbeheer.

De in 2019 geïntroduc­eerde e-ID kaart (elektronis­che identifica­tiebewijs) garandeert voortaan de veiligheid van persoonsge­gevens. Deze e-ID kaart zal dit jaar gekoppeld worden met onder andere overheidss­ystemen. “Hierdoor zullen burgers ervaren dat ze veel makkelijke­r zaken kunnen doen met de overheid. Ook met andere organisati­es, die nu nog vragen naar een uittreksel, zullen wij straks onze zaken kunnen doen door simpelweg een e-ID te laten zien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname