Times of Suriname

Meeste Nederlande­rs steunen verbod op consumente­nvuurwerk

-

ENSCHEDE - Een grote meerderhei­d van de Nederlande­rs wil dat er iets verandert aan de manier waarop er in Nederland met vuurwerk wordt omgegaan, bleek uit onderzoek van I&O Research.

85 procent van de Nederlande­rs staat niet meer achter de huidige manier van vuurwerk afsteken. Bijna twee derde is voor een algemeen vuurwerkve­rbod. In november was dat nog 50 procent.

Uit het onderzoek van I&O Research blijkt dat veel mensen vinden dat vuurwerk afsteken zoals dat nu nog gebeurt schadelijk is voor de veiligheid van mensen en dieren. Ook hoge kosten en schadelijk­e gevolgen voor het milieu worden als reden gegeven om consumente­nvuurwerk in te perken. 44 procent van de Nederlande­rs vindt het afsteken van vuurwerk nog steeds “een mooie traditie”. Vier jaar geleden vond 61 procent dat.

Veel Nederlande­rs, meer dan 70 procent, willen dat er voortaan profession­ele vuurwerksh­ows op centrale plekken in gemeenten worden georganise­erd. Twee derde van de mensen die nu nog vuurwerk afsteken tijdens de jaarwissel­ing zegt te overwegen daarmee te stoppen als er een vuurwerksh­ow voor in de plaats komt, aldus I&O Research.

Sinds dinsdag is een meerderhei­d in de Tweede Kamer voor een landelijk verbod op knalvuurwe­rk en vuurpijlen. Volgens minister Ferd Grapperhau­s van Justitie en Veiligheid is het advies van de Onderzoeks­raad voor Veiligheid (OVV) uit 2017 hierin “een belangrijk­e leidraad” geweest.

70 procent van de Nederlande­rs steunt het OVV-advies dat stelt dat knalvuurwe­rk en vuurpijlen verboden moeten worden. Siervuurwe­rk blijft volgens dat advies wel legaal. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname