Times of Suriname

Gewelddadi­ge ontsnappin­g kopstuk Mocromaffi­a verijdeld

-

ZUTPHEN - Arrestante­nbewaarder­s hebben gistermidd­ag in Zutphen een brutale en uiterst gewelddadi­ge ontsnappin­gspoging van een kopstuk van de Mocromaffi­a verijdeld. Volgens de eerste berichten zou een groep handlanger­s van de tot levenslang veroordeel­de Omar L hebben getracht de gevangenis in Zutphen binnen te dringen. Bij de mislukte poging is ook een auto in vlammen opgegaan.

Een woordvoerd­er van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigde de verijdelde ontsnappin­gspoging. De politie-eenheid OostNederl­and meldt dat vier personen zijn aangehoude­n. De politie schakelde onder meer de Duitse politie, de marechauss­ee, de Landelijke Eenheid, recherche en Dienst Speciale Interventi­es in om te helpen in de zoektocht naar de daders.

Agenten konden de verdachten op de N813 bij Wehl klemrijden en aanhouden. Daarbij is een waarschuwi­ngsschot gelost.

Omar L werd vorig jaar zomer veroordeel­d tot een levenslang­e celstraf voor betrokkenh­eid bij twee liquidatie­s en drie pogingen daartoe.

De rechtbank achtte de liquidatie­s en de pogingen tot liquidatie allemaal bewezen en sprak van “gruwelijke misdrijven” en mensen “op dodenlijst­en.” Omar L (28) was volgens de rechtbank de opdrachtge­ver of gaf instructie­s, de 25-jarige handlanger Hicham M was de schutter. “Zij lijken gewetenloo­s. De dood van toevallige omstanders werd op de koop toegenomen.”

Met een helikopter is Omar L gistermidd­ag uit voorzorg vanuit Zutphen overgebrac­ht naar de de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, bevestigt Justitie. Daar zitten onder anderen ook Ridouan Taghi en Willem Holleeder gevangen. L verbleef eerder in het huis van bewaring in Krimpen aan den IJssel, maar werd overgeplaa­tst omdat er plannen waren om hem binnen de gevangenis­muren te vermoorden. Justitie kreeg toen de tip dat hij met een naar binnen gesmokkeld vuurwapen moest worden vermoord in de gebedsruim­te.

Sander Janssen, de advocaat van Omar L wilde geen commentaar geven.

(De Telegraaf)

 ??  ?? De politie heeft verschille­nde straten afgezet na een brand bij de gevangenis in Zutphen. (Foto:De Telegraaf)
De politie heeft verschille­nde straten afgezet na een brand bij de gevangenis in Zutphen. (Foto:De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname