Times of Suriname

VS raadt buitenland­se troepen aan om Libië te verlaten

-

LIBIË - Libië begint steeds meer op Syrië te lijken. Het zou goed zijn als alle buitenland­se troepen het land verlaten. Dat heeft een Amerikaans­e functionar­is verklaard naar aanleiding van de internatio­nale bijeenkoms­t over Libië in Berlijn.

Volgens de VS verslechte­rt de situatie in Libië. De uitspraken kwamen er op het moment dat de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo landde in Duitsland, waar de conferenti­e gisteren is gestart.

Fayez al-Sarraj, de leider van de regering van nationale eenheid (GNA) in Libië, en zijn tegenstand­er, generaal Khalifa Haftar die het oosten van Libië onder zijn controle heeft, zijn uitgenodig­d. Het is nog niet duidelijk of ze effectief zullen deelnemen.

Turkije steunt al-Sarraj, terwijl Rusland en verschille­nde Arabische landen achter Haftar staan. Veel landen hebben rechtstree­ks of geallieerd­e strijders in Libië. In Berlijn zouden behalve Haftar en Serraj en de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel ook vertegenwo­ordigers van Rusland, Turkije, de VS, Frankrijk, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, China en andere Aziatische en Afrikaanse landen aanwezig moeten zijn. De Europese Unie zal er vertegenwo­ordigd worden door Europese Raadsvoorz­itter Charles Michel en buitenland­vertegenwo­ordiger Josep Borrell. Wellicht tekent ook Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen present.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname