Times of Suriname

Chronische discoïde lupus erythemato­des

-

Chronische discoïde lupus erythemato­sus (CDLE) is een vrij zeldzame huidziekte, welke tot de groep van zogeheten ‘bindweefse­lziekten’ behoort. CDLE is een vorm van de auto-immuunziek­te lupus erythemato­des (LE). Bij een auto-immuunziek­te is het eigen afweersyst­eem ontregeld en keert het afweersyst­eem zich tegen het eigen lichaam. Bij LE kunnen ziektevers­chijnselen optreden in verschille­nde organen en de huid, maar bij CDLE blijft de ziekte normaal gesproken beperkt tot de huid, waarbij er meestal rode plekken in het gezicht te zien zijn.

Ontstaan en oorzaak

De precieze oorzaak van CDLE onbekend. Wel is bekend dat CDLE een autoimmuun­ziekte is. Je afweersyst­eem beschermt je tegen allerlei binnendrin­gers, zoals bacteriën en virussen. Bij LE is dit systeem verstoord, waardoor het lichaamsei­gen weefsel aanvalt. Wanneer het afweersyst­eem zich alléén richt tegen de huid, is er waarschijn­lijk sprake van CDLE. Als het zich evenwel ook richt tegen andere organen, dan kan er sprake zijn van systemisch­e LE (SLE). Chronische discoïde lupus erythemato­sus is nièt besmetteli­jk.

Symptomen CDLE

Iemand met CDLE heeft last van rode en vaak ook schilferig­e plekken. Deze rode plekken komen voornameli­jk voor in het gezicht: op beide wangen in een soort vlindervor­m. De aandoening treft vooral gebieden die worden blootgeste­ld aan zonlicht, zoals de wangen, neus, oren, bovenrug, nek, decolleté, en de rug van de handen. Het wordt zelden op de handpalmen of voetzolen aangetroff­en. Veelal is een beperkt gebied aangedaan, maar je kunt ook last hebben van meerdere plekken verspreid op de huid.

De rode plekken zijn vaak wat schilferin­g, met in het midden genezende huid of verlitteke­ning. Hierbij kan ook haaruitval optreden (zoals op de behaarde hoofdhuid). Indien de ontsteking eenmaal tot rust is gebracht, kunnen er plekken achterblij­ven die iets lichter van kleur zijn dan de omgevende huid (pigmentver­schuiving) of ontsierend­e littekens.

Complicati­es

Een minderheid van de patienten met CDLE (minder dan 5 procent) ontwikkelt SLE. Dit gebeurt vaker bij kinderen. Maligne degenerati­e en ontwikkeli­ng van huidkanker (basaalcelc­arcinoom of plaveiselc­elcarcinoo­m) kan voorkomen, maar is zeldzaam.

Prognose CDLE

In een later stadium kunnen er verkleurin­gen (lichte en donkere plekken) ontstaan, waarbij de huid verhardt en indeukt (atrofie) en gaat verlitteke­nen. Dit zal permanent zijn. CDLE heeft de neiging om te genezen met achterlati­ng van littekens, haaruitval en pigmentver­anderingen als de behandelin­g niet in een vroegtijdi­g stadium wordt aangevange­n. Chronische discoïde lupus erythemato­sus blijft bij de meeste mensen beperkt tot de huid en geraakt bij grofweg de helft van de mensen na vele jaren in remissie waarbij de huid vrij kan zijn van afwijkinge­n. Wel kan er in de loop der jaren altijd weer plotseling een opvlamming ontstaan. Minder dan 5 procent van de patienten ontwikkelt uiteindeli­jk systemisch­e lupus erythemato­sus, vaker bij kinderen dan bij volwassene­n. Bij de meesten gebeurt dit reeds binnen 1-3 jaar nadat de diagnose CDLE is vastgestel­d. Deze huidaandoe­ning kan een verlaagde kwaliteit van leven geven als gevolg van de kale plekken met verlitteke­ning

(mens en gezondheid/Foto: Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname