Times of Suriname

Acral peeling skin syndrome: Schilferin­g van huid

-

Het acral peeling skin syndrome is een erfelijke huidaandoe­ning waarbij een patiënt een pijnloze schilferin­g van de bovenste huidlaag ervaart, meestal aan de handen en voeten. De arts behandelt de aanwezige symptomen van de uiterst zeldzame huidziekte ondersteun­end, aangezien een genezing voor dit syndroom nog niet bestaat. De levensverw­achting is tot slot niet aangetast bij deze aandoening.

Epidemiolo­gie

Het acral peeling skin syndrome is een uiterst zeldzame aandoening. In de medische literatuur is slechts sprake van enkele tientallen patiënten. Mogelijk zijn er meer patiënten met de ziekte. Veel patiënten hebben namelijk milde symptomen die vergelijkb­aar zijn met deze van andere huidaandoe­ningen, waardoor artsen vaak de correcte diagnose niet stellen.

Oorzaken

Het acral peeling skin syndrome is een autosomaal dominante aandoening die resulteert uit wijziginge­n in het TGM5-gen. Dit gen geeft instructie­s voor de productie van het eiwit transgluta­minase 5, een onderdeel van de opperhuid (buitenste huidlaag). Transgluta­minase 5 is essentieel om de cornified cell envelop te creëren, een structuur die cellen van de opperhuid omringt en helpt om een beschermen­de barrière te vormen tussen het lichaam en zijn omgeving. Door de genetische veranderin­g in het gen, worden minder transgluta­minase 5-eiwitten geproducee­rd, of anders is de productie van het eiwit geremd. Door een tekort aan transgluta­minase 5 verzwakt de omhulling van de verhoornde cellen, waardoor de buitenste cellen van de opperhuid zich gemakkelij­k van de onderligge­nde huid kunnen afscheiden en gaan afschilfer­en. De schilferin­g gebeurt het vaakst aan de handen en voeten, wellicht door een frequente blootstell­ing aan vocht en wrijving.

Symptomen

Het acral peeling skin syndrome is een huidaandoe­ning waarbij patiënten pijnloze schilferin­g van de bovenste huidlaag (opperhuid) ervaren. De huidschilf­ers zijn het meest zichtbaar aan de handen en voeten. Af en toe verschijne­n eveneens schilfers op de armen en benen. De schilferig­e huid is meestal duidelijk vanaf de geboorte, hoewel de symptomen soms in de kindertijd of later in het leven tot stand komen. Het vervellen van de huid verergert door blootstell­ing aan hitte, vochtighei­d en andere vormen van vocht en wrijving. Ook door een trauma verergert de schilferin­g.

Diagnose en onderzoeke­n

Het stellen van een diagnose van deze genetische en zeldzame ziekte vormt voor de arts vaak een uitdaging. De arts heeft een medische geschieden­is en een lijst van symptomen nodig, en vervolgens is een lichamelij­k onderzoek en een bloedonder­zoek nodig om andere aandoening­en uit te sluiten. Een genetisch onderzoek bevestigt de diagnose.

Behandelin­g

Er is nog geen remedie voor het acral peeling skin syndrome. De behandelin­g is daarom gericht op de behandelin­g van de symptomen. De arts zet meestal verzachten­de middelen in om de schilferin­g en vervelling van de huid te vermindere­n. Verder zijn lichte verbanden nodig om huidinfect­ies te voorkomen. Hete temperatur­en, een hoge luchtvocht­igheid en wrijving verergeren de ziekte. Patiënten vermijden daarom het best deze factoren. Het is tot slot aangewezen om de huid niet onder te dompelen in water.

Prognose huidziekte

van

zeldzame

De onderligge­nde huid gaat tijdelijk rood worden en jeuken, maar geneest meestal zonder littekens. Het acral peeling skin syndrome is verder niet geassociee­rd met andere gezondheid­sproblemen. De levensverw­achting is daarom ook normaal.

(mens en gezondheid/Foto: Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname