Times of Suriname

Oorzaken jeukende bultjes en pukkeltjes op het lichaam

-

Jeukende bultjes of pukkeltjes op het lichaam kunnen velerlei oorzaken hebben. Urticaria of galbulten komt vaak voor. Meestal steken galbulten plotseling de kop op en verdwijnen ze weer binnen enkele uren tot dagen. Het is een vaak heftig jeukende huiduitsla­g die begint met rode vlekjes, die vervolgens kunnen overgaan in verdikte rode of juist bleke plekken die op den duur kunnen samenvloei­en. Jeukende bultjes op het lichaam kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals lichen planus, warmtebult­jes of viraal exantheem. De jeukende plekken kunnen zich manifester­en in het gezicht, armen en benen, de romp en de rug.

Hevig jeukende bultjes door de eikenproce­ssierups

De eikenproce­ssierups is de rups van een nachtvlind­er en kan ‘s in eikenbomen zitten. De rups heeft brandharen die ze loslaat tijdens een aanraking of door de wind. Je kunt deze brandharen niet met het blote oog waarnemen, daar zijn de haartjes te klein voor. In die brandharen zit een giftig eiwit, thaumetopo­eïne, en deze kunnen in aanraking met je huid of slijmvliez­en allerlei klachten veroorzake­n, zoals hevige jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid van de huid en rode en gezwollen ogen.

Lichen planus

Lichen planus is een inflammato­ire aandoening die zich kan manifester­en op de huid, haar, nagels en slijmvliez­en. Op de huid zijn vaak kleine, jeukende, roodbruine tot paarsrode plekken zichtbaar, meestal enkele millimeter­s groot. Voorkeursp­lekken zijn de onderarmen en onderbenen, maar het kan ook verspreid over het gehele lichaam voorkomen. Vaak is er geen sprake van schilferin­g. Het komt vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd. (mens en gezondheid/Foto: Huidarts)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname