Times of Suriname

Wetenschap­pers: Bloedvergi­ftiging wereldwijd doodsoorza­ak nummer één

-

Bloedvergi­ftiging blijkt veel vaker voor te komen dan gedacht. Volgens onderzoeke­rs aan de University of Washington is sepsis wereldwijd zelfs de belangrijk­ste doodsoorza­ak. De wetenschap­pers, die hun onderzoek donderdag publiceerd­en in het Britse medische tijdschrif­t The Lancet, stellen dat gemiddeld elf miljoen mensen per jaar overlijden aan bloedvergi­ftiging. Dat is ruim twee keer zo veel als gedacht en komt neer op een vijfde van alle sterfgeval­len wereldwijd. Daarmee is bloedvergi­ftiging een vaker voorkomend­e doodsoorza­ak dan bijvoorbee­ld kanker of harten vaatziekte­n, die eerder als meest voorkomend­e doodsoorza­ken werden aangemerkt. Volgens de gezondheid­sorganisat­ie WHO stierven in 2018 wereldwijd 9,6 miljoen mensen aan kanker.

De wetenschap­pers hebben voor het onderzoek gegevens gebruikt van 195 landen. Daardoor is er een completer beeld ontstaan van de hoeveelhei­d sepsisgeva­llen, aangezien eerdere data vooral van westerse landen kwamen. Die landen hebben echter vaak een betere toegang tot schoon water en vaccinatie­s, wat het risico op sepsis sterk verlaagt.

Sepsis, de medische term voor bloedvergi­ftiging, betekent dat het lichaam (te) heftig reageert op een infectie, waarna vitale organen uitvallen. Symptomen zijn onder meer een veel te hoge of juist lage lichaamste­mperatuur, kortademig­heid, een snelle hartslag en een grauwe huid. Door de algemene klachten is sepsis lastig in een vroeg stadium vast te stellen. Bloedvergi­ftiging is dodelijk als de patiënt niet op tijd medische hulp krijgt. Die medische hulp is echter niet overal ter wereld beschikbaa­r. Bij 85 procent van de sterfgeval­len gaat het om baby’s en jonge kinderen. De onderzoeke­rs benadrukke­n dat er jaarlijks verspreid over de wereld 50 miljoen gevallen van bloedvergi­ftiging zijn. Naar schatting krijgen in Nederland jaarlijks tienduizen­d mensen te maken met sepsis.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname