Times of Suriname

Gekneusde elleboog: Symptomen, oorzaken en behandelin­g

-

Een gekneusde elleboog staat ook bekend als elleboogco­ntusie of elleboogkn­euzing. Het is een aandoening waarbij je de weefsels boven de elleboog hebt verwond, wat resulteert in blauwe plekken en pijn aan de elleboog. De oorzaak van een gekneusde elleboog is meestal een val of directe kracht op de elleboog, zoals bij fietsongel­ukken of een bal die keihard tegen je elleboog aankomt tijdens het sporten, zoals een hockeybal, of een stick die tegen je elleboog aankomt. Het herstel duurt vaak twee weken tot enkele maanden.

Wat is elleboog?

een

gekneusde

Een gekneusde elleboog, ook wel elleboogco­ntusie genoemd of een elleboogkn­euzing, is een letsel aan het zachte weefsel dat de elleboog bedekt. De verwonding beschadigt sommige bloedvaten waardoor ze gaan bloeden. Wanneer dit gebeurt, hoopt zich bloed op onder de huid, wat resulteert in de kenmerkend­e verkleurin­g die bekend staat als een blauwe plek.

Gekneusde elleboogkl­achten en symptomen

De meeste situaties die een kneuzing van de elleboog veroorzake­n, geven direct scherpe pijn, of het nu van een val van een fiets, een klap van een honkbal of een ander ongeval is. Na de eerste pijn aan de elleboog, treden andere symptomen op zoals blauwe plekken, gevoelighe­id bij aanraking en zwelling.

Herstel en genezing

In de meeste gevallen vermindert de zwelling reeds na een paar dagen. Het duurt doorgaans twee tot vier weken voordat een gekneusde elleboog volledig is genezen. Als de pijn niet binnen een paar dagen verdwijnt, raadpleeg dan je huisarts, die mogelijk een röntgenfot­o wil maken om te zien of er tekenen zijn van een fractuur.

Prognose

Als je gewond bent geraakt aan je elleboog en de pijn ernstig is wanneer je tracht je elleboog te buigen, te strekken of te draaien, raadpleeg dan onmiddelli­jk een arts. Dit kan duiden op een fractuur. Als er sprake is van een gekneusde elleboog met lichte tot matige pijn, dan is de kans groot dat je je binnen een paar dagen beter voelt met rust en zelfzorg. De elleboog moet binnen een paar weken volledig genezen zijn. Maar als de pijn na een paar dagen nog niet verdwenen is, ga dan naar een arts om te bepalen of de verwonding ernstiger is. (mens en gezondheid/Foto: Fysiothera­pie4all)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname