Times of Suriname

Erysipelas: wondroos of belroos

-

Een klein wondje aan voet, been, arm of gezicht kan al genoeg zijn om een vervelende infectie op te lopen, die behalve erysipelas ook wel wondroos of belroos wordt genoemd. Wat is dit voor infectie, hoe ontstaat deze en hoe moet die behandeld worden? Wat kunnen de gevolgen zijn?

Wat is erysipelas?

Erysipelas wordt ook wondof belroos genoemd en is een infectie waarbij de huid en het onderligge­nde bindweefse­l, vooral de lymfevaten, betrokken is. Meestal komt deze infectie voor op de onderbenen, gezicht (rond het oor), armen of romp. Ook kan het voorkomen bij littekens na een (grote) operatie. De verwekker van deze bacteriële infectie is meestal de groep-A-streptokok. Het gaat hier om een Grampositi­eve bacterie, die hoort tot de streptokok­ken en officieel Streptococ­cus pyogenes heet.

Deze bacterie komt voor in de neus- en keelholte en op de huid van mensen. Bij dieren is dit niet het geval maar die kunnen de bacterie wel verspreide­n. De besmetting vindt plaats via kleine druppeltje­s uit de keel en via contact met de handen, dit geldt dan vooral vanuit wonden hieraan. Hierbij is duidelijk dat een goede wondontsme­tting zeer belangrijk is, ook bij kleine wondjes.

Iemand die een infectie met de groep-A-streptokok heeft is besmetteli­jk voor anderen zolang er nog pus of vocht uit de aangedane plekken komt en dit kan maanden zijn. Als het om een nieternsti­ge vorm gaat is iemand zolang er niet behandeld wordt 10 dagen tot 3 weken besmetteli­jk voor anderen. Vanaf het moment dat er met antibiotic­a behandeld wordt is dat nog 2 dagen. Sommige mensen zijn drager van de bacterie; deze komt dan in de keel voor. Via intiem contact kan de drager de bacterie doorgeven aan anderen.

Deze aandoening ontstaat meestal na een wondje zoals bijvoorbee­ld bij een splinter, insectenbe­et of als de huid al is aangedaan door een schimmelin­fectie, waarin de bacterie terecht is gekomen. Vaak is niet duidelijk waar de infectie begonnen is omdat het om een heel kleine beschadigi­ng van de huid gaat. Het is een acute infectie: er komt een glanzende, fel rode plek op de plaats van de ontsteking, die warm, pijnlijk en een beetje verheven is en daarbij scherp begrensd van de omliggende huid. Hierbij ontstaan hoge koorts en koude rillingen en een algeheel gevoel van ziek-zijn. Erysipelas kan bij herhaling (recidivere­nd) voorkomen bij mensen die een slechte afvoer van het bloed richting het hart hebben, of van het lymfevocht. Dit kan leiden tot chronisch lymfoedeem: dit betekent dat het lymfevocht zich ophoopt in bijvoorbee­ld de benen. Door de infectie beschadige­n namelijk de lymfevaten waardoor de kans op een nieuwe infectie toeneemt, waarbij weer beschadigi­ng optreedt, enzovoorts.

Hoe kan erysipelas worden vastgestel­d?

Het ziektebeel­d dat bij deze aandoening voorkomt is zo karakteris­tiek dat hierop de diagnose gesteld kan worden. Van de ontstoken plek kan eventueel een uitstrijkj­e worden gemaakt voor een kweek, waarbij meestal de groepA-streptokok als verwekker wordt gevonden. Het is ook mogelijk om antistoffe­n in het bloed aan te tonen.

Hoe wordt behandeld?

erysipelas

De bacterie die erysipelas veroorzaak­t is dus meestal de groep-A-streptokok en die reageert goed op het antibiotic­um penicillin­e. Dit moet via een infuus gegeven worden. Na 3 tot 4 dagen kan dit ook oraal (via de mond) gegeven worden. Als er toch een andere verwekker in het spel is, zoals de stafylokok, dan zal er voor een ander middel gekozen worden. Bij de behandelin­g met antibiotic­a zal ook de wond die de ingang voor de bacterie vormde behandeld worden.

Ook zal er in het geval de erysipelas zich aan arm of been bevindt vaak behandeld worden met zwachtels, om de ophoping van lymfevocht terug te dringen, zodat de genezing bevorderd wordt. Pijn kan eventueel ook verlicht worden met pijnstille­rs. Bij mensen die last hebben van recidivere­nde erysipelas zal een onderhouds­kuur met antibiotic­a worden voorgeschr­even.

Complicati­es bij erysipelas

Als er niet met antibiotic­a behandeld wordt is er bij deze aandoening een hoog sterftecij­fer; dit geldt vooral voor kleine kinderen en oude mensen. Er kunnen complicati­es ontstaan zoals abcessen onder de huid, nierontste­king, verspreidi­ng via het bloed (sepsis) en ook fasciitis necrotican­s: een ernstige infectie van het onderhuids­e weefsel waarbij vernietigi­ng van dit weefsel optreedt, waarbij snel behandeld moet worden met niet alleen antibiotic­a maar ook door middel van operatie. (mens en gezondheid /Foto: Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname