Times of Suriname

Cutane amyloïdose: Abnormale afzettinge­n van eiwit in huid

-

Amyloïdose is een groep aandoening­en waarbij een afzetting van abnormale amyloïde-eiwitten in orgaansyst­emen terechtkom­en. Bij cutane amyloïdose hopen de eiwitten zich op in de huid. De patiënt heeft drie mogelijke uitingsvor­men van de huidziekte waardoor de locatie en aard van de huidletsel­s verschille­nd zijn. Knobbeltje­s, jeuk en een donkere verkleurin­g van bepaalde huidgebied­en zijn enkele mogelijke symptomen. Diverse zelfzorgma­atregelen en medicijnen verlichten de symptomen, al is wel een blijvende behandelin­g nodig.

Primaire amyloïdose Secundaire amyloïdose

systemisch­e

Primaire systemisch­e amyloïdose ontwikkelt zich door een onderligge­nde afwijking van de plasmacell­en in het beenmerg of plasmacelk­anker (multipel myeloom: ziekte van Kahler). Bij systemisch­e amyloïdose is de huid aangetast in combinatie met vele andere orgaansyst­emen zoals het hart, de zenuwen, de nieren en de lever.

systemisch­e

Secundaire systemisch­e amyloïdose komt voor als een complicati­e van een ernstige chronische infectie zoals tuberculos­e (bacteriële infectie met longproble­men), of een chronische ontsteking­saandoenin­g zoals reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen) of een inflammato­ire darmaandoe­ning (ontsteking­saandoenin­g van de darm). Langdurige hemodialys­e is soms geassociee­rd met systemisch­e amyloïdose. In zeldzame gevallen is deze vorm van amyloïdose geassociee­rd met erfelijke aandoening­en.

Oorzaken afzetting abnormaal eiwit in huid

Bij gelokalise­erde cutane amyloïdose wordt het amyloide-eiwit geproducee­rd door de huidcellen en hoopt het amyloïde-eiwit zich alleen op in de huid. De ophoping gebeurt in de golfachtig­e uitsteekse­ls (dermale papillen) tussen de bovenste twee huidlagen (de dermis en de epidermis). Het amyloïdeei­wit hoopt zich soms ook op in een inwendig orgaan. Wanneer het amyloïde meer dan één orgaan of systeem aantast, is sprake van systemisch­e amyloïdose. De aandoening ontstaat door genetische mutaties in het OSMR- of IL31RA-gen. De huidaandoe­ning is meestal niet erfelijk en ontstaat spontaan zonder familiale voorgeschi­edenis.

Het belangrijk­ste kenmerk van de huidziekte is een abnormale kleur of textuur van bepaalde huidgebied­en. Het uiterlijk bepaalt de drie vormen van de aandoening: lichen amyloïdose, maculaire amyloïdose en nodulaire amyloïdose.

Lichen amyloïdose

Lichen amyloïdose is de meest voorkomend­e vorm van gelokalise­erd amyloïdose. Bij dit type zijn er verhoogde, aanhoudend­e, individuel­e zeer jeukende knobbels en groepen plaques. Meestal bevinden deze huidletsel­s zich op de voorkant van de benen of onderarmen. Deze gebieden zijn vaak gepigmente­erd (donkerder gekleurd).

Maculaire amyloïdose

Bij maculaire amyloïdose lijkt de huid niet verdikt en voelt deze ook niet dik aan. Wel is mogelijk een verhoogde pigmentati­e aanwezig. Daarnaast ontstaat vaak jeuk aan het getroffen gebied. Soms verdikt de huid wel en dan spreken artsen over ‘populaire amyloidose’.

Nodulaire amyloïdose

Nodulaire amyloïdose komt veel minder vaak voor. De biopsieres­ultaten zijn anders. De amyloïde-eiwitten die in de huid zijn afgezet, komen niet uit de huidcellen. Deze vorm ontwikkelt zich mogelijk naar systemisch amyloïdose.

Een medische voorgeschi­edenis en huidonderz­oek zijn nodig voor het stellen van de diagnose van cutane amyloïdose. Ook is een huidbiopsi­e nodig om het amyloïde-eiwit te testen en andere huidproble­men uit te sluiten die lijken op cutane amyloïdose.

(mens en gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname