Times of Suriname

Khagendra, de kleinste mobiele man ter wereld (27), overleden

-

NEPAL - Treurig nieuws uit Nepal. Daar is Khagendra Thapa Magar overleden aan de gevolgen van een longontste­king. Met zijn 67,08 centimeter stond hij bekend als de kleinste man ter wereld die zelfstandi­g kon lopen. “Bij zijn geboorte paste hij in mijn handpalm.” Khagendra is 27 jaar geworden.

Volgens zijn broer zou hij de afgelopen maanden al een paar keer in het ziekenhuis gelegen hebben vanwege problemen met zijn longen, maar nu kwam daar een ontsteking aan zijn hart bij. Khagendra is vrijdag gestorven.

Zijn hele leven lang woonde hij in Pokhora, op zo’n 200 kilometer van de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Daar hielp hij zijn vader mee in een winkel met levensmidd­elen.

Volgens zijn vader was Khagendra bij zijn geboorte zó klein, dat hij in zijn handpalm paste. “Het was daardoor heel moeilijk om hem in bad te doen.” Khagendra dook in 2011 voor het eerst op in het Guinness Book of Records. Hij was toen 18, en bleek de kleinste man ter wereld te zijn die zelfstandi­g kon lopen. Hij kreeg een certificaa­t dat bijna even groot was als hijzelf. De hoofdredac­teur van het Guinnes Book of Records zei in een verklaring “vreselijk verdrietig” te zijn door het overlijden van Khagendra. “Met zijn stralende, aanstekeli­jke glimlach smolt hij de harten van iedereen die hij ontmoette.”

“Het leven kan een grote uitdaging zijn als je maar zes kilo weegt”, zei de hoofdredac­teur verder. “Maar zijn kleine gestalte heeft hem nooit verhinderd om ten volle te genieten van het beste van het leven. Zo’n man was Khagendra wel.”

Het Guinnes Book of Records maakte een korte film over een dag in het leven van Khagendra.

Nu Khagendra is overleden, wordt het record voor kleinste man die zelfstandi­g kan lopen overgenome­n door de Columbiaan Edward Hernandez, hij is 70,21 centimeter lang. De allerklein­ste mens ter wereld is de Filipijn Junrey Balawing. Hij is 59,93 centimeter groot, maar hij kan zich niet verplaatse­n zonder hulp.

(RTL Nieuws)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname