Times of Suriname

De foto van zijn leven: skiër neemt met zijn iPhone foto van fenomenaal natuurvers­chijnsel

-

Zonder meer het plaatje van zijn leven: met een iPhone 11 wist fotograaf Michael Schneider het moment vast te leggen waarop ijskristal­len en lichtstral­en samenklont­erden tot een wonderlijk spektakel. Alsof het oog van Moeder Natuur hoogstpers­oonlijk de zon scherp in de gaten houdt... In werkelijkh­eid gaat het om een dubbele halo rond de zon. Het optische verschijns­el ontstaat in hoge wolken die ijskristal­len bevatten. Meestal gaat het om cirrusen cirrostrat­uswolken waarbij het zonlicht recht invalt op die ijskristal­len. Als zeshoekige prisma’s breken en/of reflectere­n zij vervolgens het licht, met wijde ringen rond de zon tot gevolg.

Vermits de straal 22 graden bedraagt, is er sprake van de 22°-halo of kleine kring. Er bestaat ook nog een grote kring (van ongeveer 46 graden), maar die komt veel zeldzamer voor. Het principe is vergelijkb­aar met een regenboog, maar dan wel met ijskristal­len in plaats van vloeibare waterdrupp­els. Schneider was in november aan het skiën in de buurt van de Matterhorn (in de Zwitserse Alpen) toen het prachtige natuurfeno­meen zich plots aandiende. “Ik had snel door dat er een halo aan het ontstaan was. Eerst heel bescheiden, maar al snel was er geen houden meer aan. Ik was gefascinee­rd door die twee ringen rond de zon en de vele lichtrefle­cties.”

“De zon had net tevoren nog een uur strijd geleverd om door de wolken te kunnen breken. Het was op dat moment -7 graden. Ik wachtte op een collega met wie ik afgesproke­n had. Enkele dagen eerder had ik een smartphone gekocht met nieuwe cameratech­nologie. Het leek me een ideale gelegenhei­d om die eens uit te testen.” De wereld is er hem ongetwijfe­ld dankbaar voor... (HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname