Times of Suriname

Suriname en Frans-Guyana in de ban van dengue

-

PARAMARIBO - Het dengueprob­leem dreigt zorgwekken­de vormen aan te nemen. Niet alleen in Suriname, maar ook in Frans-Guyana is het aantal gevallen stijgende. In het buurland wordt zelf gesproken van een aankomende epidemie. Tot in Albina zijn er gevallen geregistre­erd. Over de status in het binnenland is niet veel bekend, maar volgens Franse autoriteit­en zijn er 40 gevallen gemeld op Maripasula waar ook veel Surinamers wonen en over de grens gaan.

“Mijn collega’s in Paramaribo hebben mij geïnformee­rd dat er honderden gevallen van type 2 en type 4 gemeld zijn in Suriname, inclusief een paar in Albina”, zegt Mirdad Kazanji. Hij is vertegenwo­ordiger van het Pasteur-instituut in FransGuyan­a. Deze wereldwijd­e organisati­e houdt zich bezig met wetenschap­pelijk microbiolo­gisch onderzoek. Kazanji verwacht dat in het eerste kwartaal van dit jaar er een piek zal zijn van gevallen in Frans-Guyana. “Het is de verwachtin­g dat wij richting een epidemie gaan”, zegt de wetenschap­per. In Frans-Guyana is de toename van het aantal gevallen sinds medio 2019 opgemerkt.

Over de omvang van de dreiging is er nog niet veel bekend in Suriname. De autoriteit­en maken wel melding van 26 in laboratori­um geteste gevallen, voor de eerste drie weken van 2020. In vergelijki­ng met 2019 is dit schrikbare­nd hoog.

John Codrington, hoofd van het laboratori­um van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, gaf dinsdag bij de persconfer­entie van het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg aan dat er inderdaad een aantal gevallen van dengue is voorgevall­en in de omgeving van Maripasula, maar de Surinaamse autoriteit­en hebben geen exacte data daarover. “Wij hebben daar niet echt veel zicht over, omdat de mensen dichterbij de grens zitten met FransGuyan­a. Ze gaan eerder naar de Franse kant voor behandelin­g, waardoor de exacte aantallen van Surinamers die in dat gebied zijn geïnfectee­rd en om welke type het gaat, bij ons niet bekend zijn. Wij weten in ieder geval wel dat dengue in dat gebied heerst en er wordt eraan gewerkt om dit te vermindere­n”, zegt Codrington.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname