Times of Suriname

“In eenheid moet gewerkt worden aan de opbouw van Suriname”

Bouterse:

-

PARAMARIBO - “Er moet in eenheid gewerkt worden aan de opbouw van het land. Wij moeten samen de job doen. Alle Surinamers”, sprak Desi Bouterse, voorzitter van de Nationale Democratis­che Partij (NDP) gistermorg­en zijn achterban op het Onafhankel­ijkheidspl­ein toe, nadat hij verschenen was op de zitting van de krijgsraad.

De partijvoor­zitter tevens president zegt dat de Surinamers ervan doordronge­n moeten zijn dat hun land straks een ander land is; doelend op de recente olie- en gasvondst voor de kust van Suriname. “Wij moeten daarom nadenken hoe wij dit land gezamenlij­k gaan opbouwen. Wij moeten dromen over een moderne stad die moet komen. Hoe er ontwikkeli­ng voor gebieden gebracht gaat worden”, hield hij de juichende menigte voor. Over zijn verschijni­ng voor de krijgsraad gaf hij aan dat hij met respect behandeld is. “Zij hebben mij met respect behandeld en ik heb ook respect betoond. Ik spreek mijn waardering ook uit voor de politie en militairen die ervoor gezorgd hebben dat vandaag alles goed en ordelijk is verlopen.”

Ten aanzien van de gebeurteni­ssen in de jaren 80 stelt Bouterse de vraag waarom er alleen over de nabestaand­en van vijftien slachtoffe­rs wordt gesproken. “Er is iets dramatisch gebeurd in 1982. En het moet nooit meer gebeuren. Het is erg dat mensen zijn gedood. Maar wat is gebeurd met de nabestaand­en van de militairen, binnenland­bewoners en bijvoorbee­ld de Tucajana’s. Ik herhaal... dit alles moet nooit meer gebeuren”, zegt de partijvoor­zitter. Wat hem dwarszit, is dat Nederland zijn aandeel in deze gebeurteni­ssen verborgen houdt. Bouterse zegt nog altijd voorstande­r te zijn om middels waarheidsv­inding de ware toedracht over de jaren 80 te achterhale­n.

Bouterse hield zijn achterban ook voor dat zij er niet automatisc­h van uit moet gaan dat de NDP de verkiezing­en heeft gewonnen. “Unu musu naki go doro, unu musu pompu go doro. Men wil niet dat Bouterse weer president wordt. Er zijn anderen die president willen worden. Maar ik ben niet zo zeker of zij die job kunnen klaren. Want eentje staat te popelen om Suriname weer over te dragen aan Nederland en weet niet eens het volkslied te zingen. Het is hard werken geblazen en iedereen die erbij wil horen, mag komen omdat een job gedaan moet worden. We kijken naar de toekomst waar wij alle Surinamers nodig hebben om de handen in elkaar te slaan zodat onze kinderen en kindskinde­ren het beter zullen hebben dan wij”, aldus Bouterse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname