Times of Suriname

Oliedeal Guyana nationaal en internatio­naal onder druk

-

PARAMARIBO - In Guyana en daarbuiten is veel ophef ontstaan over de productied­eal met oliegigant ExxonMobil. Dit komt nadat de maatschapp­ijen Apache Corp en Total SA hebben aangegeven, dat er een significan­te olie en gasvoorraa­d is ontdekt in Surinaamse wateren. Critici in Guyana en internatio­nale deskundige­n vragen zich af waarom ExxonMobil vrijwel niks zegt over de omvang van de gasvoorrad­en.

In een verslag aan de InterAmeri­kaanse Ontwikkeli­ngsbank wordt er wel melding gemaakt van gasvoorrad­en, waarmee de energiesec­tor van Guyana met 30 tot 50 miljoen kubieke meter per dag kan worden voorzien. ExxonMobil heeft ook in Suriname een deelconces­sie voor de kust van Suriname. Volgens Amerikaans­e standaarde­n is dit goed voor USD 40 miljoen op jaarbasis.

In Guyana wordt er geen woord gerept over de gasvoorrad­en en nu beginnen ook stemmen op te gaan over de daadwerkel­ijke productieo­mvang van de olievondst, zodat nagetrokke­n kan worden of Guyana wel zijn rechtmatig deel krijgt. Guyana zou volgens de deskundige­n onvoldoend­e zicht daarop hebben. Vanuit het buitenland lanceren analisten en oliedeskun­digen kritische statements die in Guyana zelf niet ongemerkt zijn gebleven. Er wordt gevraagd naar de vrijgave van alle productied­ata. “Dat is een redelijk verzoek”, zegt oliedeskun­dige Tom Mitro van de Universite­it van Houston. Gangbaar is dat maatschapp­ijen pas minimum twee weken tot een maand die productied­ata vrijgeven, maar in het geval van Guyana zou er een uitzonderi­ng gemaakt moeten worden, gezien de hoge verwachtin­gen bij het publiek en de ruis die alsmaar blijft toenemen. Ook deskundige­n onder de Guyanese diaspora roeren zich. Volgens Paul Ramsaywack, een topingenie­ur die met verschille­nde Amerikaans­e oliemaatsc­happijen heeft gewerkt, zou het de regering van Guyana goed doen om een onafhankel­ijke partij aan te wijzen die de resultaten van de vijftien succesvoll­e olieboring­en gaat analyseren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname